open-navfaktor-logo
search
"Neko će odgovarati"
Džindić: Vlada će se pobrinuti za radnike, da smo sinoć imali čarobni štapić, Aluminiju ne bi pomoglo
Dug od 400 miliona KM nije nastao preko noći i za to neko mora odgovarati, rekao je Džindić
10.07.2019. u 15:26
get url
text

Nermin Džindić, resorni federalni ministar, izrazio je žaljenje, u ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, što je Aluminij Mostar sinoć prestao sa radom, kao i što su "radnici dovedeni u tešku situaciju jer oni to nisu zaslužili". 

- Dug od 400 miliona KM nije nastao preko noći, nego je posljedica sistemskog i planskog rada na štetu Aluminija i radnika od ranijih uprava. Za to neko mora odgovarati. Do jutros smo pratili situaciju. Od Uprave i Nadzornog odbora Aluminija tražimo da nas obavijeste o provedenoj proceduri gašenja. Da li je sve onako urađeno kako zakon, odnosno, njihove procedure u Aluminiju definišu.  Kao  i u kakvom su stanju postrojenja nakon što je obustavljena isporuka električne energije, kao i da nam se dostavi informacija o svim plaćanjima Aluminija prema svim dobavljačima u periodu od Nove godine do danas. Vlada FBiH stoji pri obećanju da ćemo se pobrinuti za sve radnike koji steknu uvjete za penziju, a kojima se treba uvezati radni staž. Tražili smo i od Uprave Aluminija da nam dostave informacije o statusu radnika i koliko ih je- rekao je Džindić. 

Dodao je i da očekuju zahtjev za stečaj Aluminija Mostar. Naglasio je da se za Aluminij mora naći model samoodrživosti. Kazao je i "da su sinoć imali čarobni štapić kojim bi uklonili sva dosadašnja dugovanja Aluminija, oni bi već u sljedećoj smjeni napravili gubitak, jer je sadašnji način poslovanja neodrživ". 

- Ostajemo na stanovištu da ćemo se sastajati i tražiti eventualno nove strateške partnere, nastaviti razgovor s potencijalnim partnerima s kojima smo razgovarali. Ne vjerujem da će odluka o zaustavljanju rada, ili eventualno proglašenje stečaja u Aluminiju, zaustaviti ili promijeniti odluke i nakane potencijalnih investitora ,jer su poprilično upoznati sa situacijom u Aluminiju. Također bili su upoznati da je ovakav model Aluminija u budućnosti neodrživ - rekao je Džindić. 

Govoreći o poslovanju Aluminija, gubicima zbog kojih neko mora da snosi odgovornost, Džindić je naveo dva primjera. 

-  Ja ću vam pokazati dva ugovora.  Jedan je o isporuci električne energije za 2017. godine između Elektroprivrede Sarajevo i Aluminija kao kupca, a drugi je između Elektroprivrede HZHB i Aluminija. U prvom ugovoru ugovorena cijena električne energije za prvi kvartal 2017. godine  je 74 KM, to je 35 eura, a za drugi kvartal 66,50 KM, ili oko 33 eura. Ovaj ugovor je prekinut od Uprave Aluminija. U periodu kada je cijena bila između 33 i 35 eura, Aluminij je ostvario 20 miliona gubitaka za tu godinu - ukazuje Džindić i dodaje :

- Drugi ugovor za 2019. godinu, koji je napravljen na godinu dana je prekinut tačno na pola godine, jer Aluminij nije plaćao cijenu za isporučenu električnu energiju od Elektroprivrede HZ HB. Cijena po kojoj je isporučeno za pola godine u 2019. je 75 eura po megavat satu. I u jednom i u drugom paketu Aluminij posluje sa gubitkom. Nije ovdje jedino pitanje cijena električne energije. Ovdje je puno drugih pitanja koje treba sistemski riješiti i konačno to privredno društvo staviti na zdrave noge, na ekonomski održive, bez utjecaja politike ili bilo koga - rekao je Džindić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.