open-navfaktor-logo
search
Tematska sjednica
Ekonomsko-socijalno vijeće danas o minimalnoj plaći, sindikati ne isključuju proteste
Predstavnici sindikata i poslodavaca FBiH danas će pokušati približiti stavove o iznosu minimalne plaće na tematskoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća posvećenoj toj temi.
15.07.2021. u 15:44
get url
text

Pred početak sjednice, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mevludin Bektić rekao je novinarima da traže da minimalna plaća bude povećana na 650 do 700 KM ili u suprotnom ni protesti radnika nisu isključeni.

- Nažalost na lijep način više ništa ne može jer mi godinu i po potenciramo razgovor o minimalanoj plaći dok cijene rastu i nemoguće je opstati sa sadašnjih 406 KM - istakao je Bektić.

Dodao je da je neophodno zaštiti naknade za topli obrok, regres i prijevoz kako poslodavci ne bi na štetu tih naknada "povećavali" plaću.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović naveo je da će na sjednici upozoriti na opasnosti od "prevelike" minimalne plaće, jer smatra da bi to moglo ugroziti radna mjesta.

- Potrebno je pronaći ravnotežu kako bi ta plaća bila dovoljna da se "sastavi kraj s krajem" - rekao je Smailbegović.

On vjeruje da minimalna plaća može biti povećana na 500 ili eventualno 600 KM, ali u zavisnosti od toga kakvi su doprinosi na nju i koje sve naknade sadrži.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.