open-navfaktor-logo
search
ICMP pruža podršku
Ekshumacija na jugu Srbije: Masovna grobnica krije istinu o ubijenim kosovskim Albancima
Stručnjaci Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) danas su počeli pružati tehničku forenzičku podršku na zahtjev Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije prilikom ekshumacije skeletnih ostataka u napuštenom kamenolomu Kiževak koji se nalazi u blizini mjesta Raška na jugu Srbije.
30.11.2020. u 16:38
get url
text
get url
text

Smatra se da se u grobnici nalaze posmrtni ostaci kosovskih Albanaca nestalih tokom sukoba 1999. godine. Nadležne institucije su identifikovale više od 2.500 od oko 4.500 osoba nestalih na Kosovu na temelju ICMP-ovih izvještaja o podudaranju DNK.

ICMP je i 2015. godine pomagao Komisiji za nestala lica Srbije, prateći prvu fazu iskopavanja na lokaciji Kiževak. Tada, međutim, posmrtni ostaci nisu pronađeni. Aktivnosti na pronalaženju grobnice nastavljene su sve do početka ovog mjeseca, kada je Komisija Srbije uz pomoć zračnih snimaka locirala skeletne ostatke na ovoj lokaciji.   

ICMP je od 2001. godine pružao tehničku forenzičku podršku prilikom ekshumacije četiri masovne grobnice koje se nalaze u Srbiji, a u vezi su sa sukobom na Kosovu i nalaze se na sljedećim lokacijama: Batajnica, Petrovo Selo, Bajina Basta and Raska Rudnica. Pomogao je prilikom identifikacija na osnovu analize DNK u 97 procenata od skoro 900 slučajeva posmrtnih ostataka pronađenih na tim lokacijama.

- ICMP nastavlja podržavati nadležne institucije iz Srbije u ispunjavanju obaveza predviđenih domaćim i međunarodnim zakonima - kazao je Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan.

- To podrazumijeva pomoć prilikom ekshumacije i dokumentiranja skrivenih grobnica i podršku u vidu analize DNK i provjere podudarnosti genetičkih podataka, što omogućava tačnu identifikaciju slučajeva nestalih osoba. Radi se o procesu koji povezuje identitet nestalih osoba s mjestima zločina i dokazima koji se izvode u sudskim procesima. Na taj način ICMP pomaže osigurati poštivanje prava porodica nestalih osoba.

ICMP-ovu tehničku forenzičku podršku tokom ekshumacije na lokaciji Kiževak finansira Evropska unija u okviru projekta koji teži ojačati regionalnu saradnju na zapadnom Balkanu i riješiti slučajeve osoba nestalih u sukobima 1990-ih. 

Od 1996. godine ICMP vodi regionalni program za područje zapadnog Balkana kako bi podržao saradnju država u procesu pronalaženja osoba nestalih u sukobima 1990-ih. ICMP je pomogao vladama iz regije pronaći i identifikovati više od 70 procenata od 40.000 prijavljenih nestalih osoba. Tako veliki broj identifikacija nije postignut nigdje u svijetu.

- ICMP ohrabruje vlade Srbije i Kosova na bližu saradnju u okviru Grupe za nestale gdje učestvuju i jedni i drugi jer će na taj način doći do najboljih rezultata - kazala je Kathryne Bomberger, generalna direktorica ICMP-a.

- Takva saradnja je neophodna kako bi se uvećale izgledi da će porodice koje još tragaju za svojim nestalim srodnicima saznati istinu o sudbini svojih najbližih.

Grupa za nestale osobe je regionalni mehanizam osnovan u kontekstu Berlinskog procesa za zapadni Balkan, a svrha mu je pomoći zemljama iz regije da se pripreme za buduće članstvo u EU.  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.