open-navfaktor-logo
search
Sporne izmjene zakona
Elvedin Okerić odgovorio na prozivke Sindikata policije KS
Predsjedavajući Komisije za sigurnost podsjetio je da su različiti organi Skupštine Kantona Sarajevo - Komisija za sigurnost, Nezavisni odbor, Odbor za žalbe javnosti u odvojenim postupcima tri godine kontinuirano ukazivali na neophodnost izmjena navedenih propisa
11.06.2019. u 11:52
get url
text

Predsjedavajući Komisije za sigurnost Kantona Sarajevo Elvedin Okerić izdao je saopćenje za medije povodom, kako je naglasio, pojedinih netačnih medijskih tekstova o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo.

Naveo je da je Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo prihvatio inicijativu Komisije za sigurnost za izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo po hitnom postupku, te da je zadužena Vlada Kantona Sarajevo da formira Radnu grupu od predstavnika različitih zakonodavnih i izvršnih organa te akademske zajednice.

- Posebno želimo naglasiti da su u radnoj grupi učestvovali najeminentniji stručnjaci iz oblasti kriminologije, kriminalistike i sigurnosnih studija prof. dr. Jasmin Ahić, prof. dr. Elmedin Muratbegović, prof. dr. Muamer Kavazović, prof. dr. Faik Špago, a koji su dali neprocjenjiv doprinos u predloženim izmjenama ovih zakona. Ovom činjenicom se na najbolji način demantuju svi oni koji pokušavaju da u javnosti obezvrijede stručnost i kvalitet prijedloga koje je utvrdila ova radna grupa. Oponentima nije cilj da  ukažu na eventualne nedostatke i predlože bolja rješenja i poboljšanja, već iskazuju namjeru zadržavanja postojećeg stanja koje pokazuje da 2/3 policijskih službenika nemaju adekvatnu stručnu spremu, da je sadašnjim sastavom policijskog odbora povrijeđeno osnovno načelo II-stepenosti, da postojeći sistem omogućava da se činuju i unapređuju nesposobni a podobni, a zaustavljaju u napredovanju nepodobni, a stručni, te da je sistem prijema policijskih službenika totalno ne transparentan što omogućava brojne malverzacije – navodi se u saopćenju.

- Nevjerovatno je da predsjednik sindikata Sadik Ećo na radnoj grupi (o čemu postoji audio i pisani zapisnik) iznese prijedlog za imenovanje policijskog odbora i što bude podržano od radne grupe, a onda prilikom glasanja o svom prijedlogu ostane "suzdržan", pa onda izlazi u javnost sa neistinama da niti jedan prijedlog sindikata nije prihvaćen.  Zatim gosp. Sadik Ećo je na radnoj grupi jasno i nedvosmisleno nekoliko puta rekao da sindikat ne interesuju zakonske odredbe vezane za izbor policijskog komesara (jer to nije njihova nadležnost da se tim bave, već isključivo pravima i obavezama policijskih službenika) i da su za sindikat prihvatljive sve predložene izmjene u vezi s policijskim komesarom, te je za iste i glasao. Nakon toga predsjednik sindikata izlazi u javnost sa tvrdnjama o političkom uticaju prilikom izbora policijskog komesara – ističe Okerić u saopćenju.

Predsjedavajući Komisije za sigurnost podsjetio je da su različiti organi Skupštine Kantona Sarajevo - Komisija za sigurnost, Nezavisni odbor, Odbor za žalbe javnosti u odvojenim postupcima tri godine kontinuirano ukazivali na neophodnost izmjena navedenih propisa.

-Komisija za sigurnost je objedinila sve prijedloge i dala detaljno obrazloženje svake pojedinačne izmjene s ciljem poboljšnja sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo. Podsjećamo Vas da su sve Vlade u kontinuitetu od 2015-2019 uvažile sve zahtjeve Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije  po pitanju nabavke materijalno tehničkih sredstava, te prijema novih kadeta, sa uvećanjem budžeta oko 30%  za navedeni period što iznosi oko 30 miliona KM. Međutim i pored finansijske podrške nije postignut stepen sigurnosti koji građani očekuju.

Ovakvo stanje je samo posljedica dugogodišnje nebrige i nemara za sigurnosni sistem u Kantonu Sarajevo. Od zlonamjernih pojedinaca suštinske promjene oba zakona nastoje predstaviti kao prijetnju policijskim službenicima koji nemaju propisanu stručnu spremu te da će ostati bez posla i da će im se oduzimati činovi što je notorna neistina – navodi se u saopćenju.

Okerić je dodao da "propisivanjem vrste i stepena stručne spreme od čina "mlađi inspektor" interno i eksterno želimo da se napokon postavi brana koja će spriječiti ulazak nekompatibilnih struka u instituciju za provedbu zakona kao što je Uprava policije, a u isto vrijeme jasno propisati specifična stručna zvanja za pojedine organizacione jedinice. Suština izmjena je da se za čin mlađeg inspektora mora imati najmanje VSS VII stepen odgovarajuće struke. Intencija je da se vremenom prirodnom selekcijom dođe u situaciju potpune kapacitiranosti po pitanju struke i određenog profila u Upravi policije".

-Zatečenim  policijskim službenicima u činu "mlađi inspektor" i višem činu koji imaju VII stepen 240 ECTS bodova svih struka omogućit će im se da se kreću kroz organizacione jedinice i unaprjeđuju. Oni koji imaju VI stepen ili 180 bodova omogućiti će se ostanak na svojim radnim mjestima, ali ako žele da se unaprjeđuju u viši čin moraju se doškolovati i završiti VII stepen odnosno 240 ECTS  bodova u struci koju imaju – dodaje Okerić.

Ističe da operativna i finansijska samostalnost Uprave policije ostaje neupitna, ali da će dodatnim mjerama učiniti što veći stepen depolitizacije policije.

-Kandidat za policijskog komesara više neće moći biti neko ko je obnašao bilo kada i bilo kakvu funkciju u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti kao što smo imali primjer bivšeg Komesara Halilovića koji je u prethodnom periodu obavljao funkciju ministra u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova kao kandidat jedne političke stranke,  a svjedoci smo zadnjih dešavanja iz kojih se jasno vidjelo da te političke veze nikad nisu prestale. Nužno je poboljšanje sistema unutrašnje kontrole, jer ona je trenutno sad pod potpunim nadzorom policijskog komesara koja uz kombinaciju sa policijskim odborom  znači «kadija te tuži - kadija te sudi» a što su mnogi policijski službenici osjetili na svojoj koži. Do sada je odluke po žalbama na rješenja policijskog komesara donosio policijski odbor koji se imenuje na prijedlog policijskog komesara - što je u praksi često zloupotrebljavno – pojašnjava Okerić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.