open-navfaktor-logo
search
Eurobasket 2022
Emir Halimić: Nikad ne treba otpisivati Španiju, Finska me uopće nije iznenadila
Prvi susreti četvrtfinala Evropskog prvenstva za košarkaše igraju se danas u Berlinu.
13.09.2022. u 15:05
get url
text

Prvi će od 17.15 sati na teren izaći košarkaši Španije i Finske, dok od 20.30 sati igraju domaćin takmičenja Njemačka i Grčka.

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Emir Halimić zadovoljan je onim što je do sada mogao vidjeti na takmičenju najboljih ekipa starog kontinenta. U izjavi za Fenu ističe da su dva od njegova tri favorita već ispala sa takmičenja, te da su Grci, predvođeni Giannisom Antetoukounpom ekipa za koju vjeruje da može doći do titule prvaka.

- Moram reći da sam najviše iznenađen ispadanjem vjerovatno do sada prvog favorita takmičenja, selekcije Srbije, ali i selekcije Litvanije koja je uvijek odlična i čiju košarku zaista volim gledati. Srbija je izgubila od Italije, ekipe koja je u tom meču pokazala zaista visok nivo košarke. Italijanima se poklopio loš dan srbijanskih košarkaša, dok je s druge strane njih išlo gotovo sve, pogotovo šut za tri poena - izjavio je Halimić.

Što se tiče preostalih reprezentacija koje su nastavile borbu za medalje na EP-u, Halimić ističe da nipošto ne treba otpisati Španiju, koja je uvijek sposobna savladati najjače evropske i svjetske reprezentacije, kao ni Francusku, koja se u dosadašnjem dijelu takmičenja "provlačila", ali upisala bitne pobjede.

Poraz Hrvatske od selekcije Finske Halimića uopće nije iznenadio jer, kako je kazao, Finska već godinama značajno ulaže u omladinsku košarku i priprema svoje mlade košarkaše za vrhunska takmičenjima, gdje nerijetko pobjeđuje ekipe s mnogo dužom košarkaškom tradicijom i renomeom.

- Ljudi možda manje prate Fince, ali to je zemlja koja odlično radi s omladinskim selekcijama. Oni gaje brzu košarku, imaju odlične šutere, što su i pokazali u meču protiv Hrvata. Njihova pobjeda protiv Hrvatske meni uopće nije iznenađenje i vjerujem da mogu svakoga pobijediti. U duelu protiv Španije dajem im pedeset posto šanse za plasman dalje - navodi Halimić.

Favorizuje Grke u meču protiv domaćina Njemačke, ali vjeruje da će to biti ujednačen meč koji će odlučivati sitni detalji i rapoloženje igrača. Najlakši posao u ovoj fazi takmičenja trebali bi imati branioci titule prvaka Evrope Slovenci, koje sutra očekuje duel protiv Poljske, "na papiru" najslabije ekipe koja je dospjela do četvrtfinala.

Halimić je podsjetio da Slovencima u tom meču problem može predstaviti stepen povrede Luke Dončića, koji javnosti još nije poznat jer radi se o košarkašu koji svojim kvalitetom sam može odlučiti utakmicu.

- Slovenci igraju sve bolje kako prvenstvo ide dalje. Mnogo toga će zavisiti od Dončića, ali Slovenija je i bez njega veoma opasna ekipa i vjerovatno dovoljno snažna da bez njega dobije Poljake, koje s druge strane očekuje veoma težak posao - zaključio je Halimić.

Preostala dva duela četvrtfinala EP-a na rasporedu su sutra. Od 17.15 sati sastaju se Francuska i Italija, dok od 20.30 sati igraju Slovenija i Poljska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.