open-navfaktor-logo
search
MC Srebrenica
Emir Suljagić: Postavljamo temelje institucije za narednih 25 godina
U organizaciji Memorijalnog centra Srebrenica, u Sarajevu danas je organizirana konferencija pod nazivom "Prema Strategiji 2021-2025: Istina, dijalog, budućnost", koja predstavlja početak rada na Strategiji Memorijalnog centra za narednih pet godina.
26.02.2021. u 16:06
get url
text

Organizatori navode kako je cilj Memorijalnog centra Srebrenica da kroz otvorene konsultacije prepozna šta su potrebe i preporuke različitih društvenih aktera (institucija, udruženja, partnerskih organizacija, akademske zajednice) i otvori prostor za nove ideje ka pripremi Strategije Memorijalnog centra 2021-2025 koja će se temeljiti na vrijednostima istine, dijaloga i budućnosti.

{$galerijaFotografija}

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić kazao je kako današnja konferencija predstavlja početak izrade strategije Memorijalnog centra za narednih pet godina.

- Suštinski, 25 godina nakon genocida, mi postavljamo temelje institucije za narednih 25 godina - rekao je Suljagić, napominjući kako je riječ o projektu koji se realizuje uz podršku Vlade Velike Britanije.

Naglasio je također kako je današnji skup zapravo sastavni dio drugog velikog projekta, koji se odnosi na uspostavu mreže partnera Memorijalnog centra.

- Sa zadovoljstvom želim kazati da je predsjednik Upravnog odbora Ševket Hafizović potpisao 20 memoranduma o razumijevanju sa srodnim i sličnim institucijama, muzejima, aktivističkim organizacijama, organizacijama za ljudska prava u BiH. Sljedeći korak će biti 20 i više partnera na međunarodnom nivou. Razgovaramo s institucijama ovog tipa od Evrope do Sjedinjenih Američkih Država i u tom smislu ćemo vrlo brzo imati veoma dobre vijesti - rekao je Suljagić.

Pojašnjava kako će danas imati priliku razgovarati s preživjelim žrtvama, majkama, sestrama, porodicama ubijenih u julu 1995, kao i sa predstavnicima Zemaljskog i Historijskog muzeja, institucijama koje imaju dugu tradiciju, te drugim saradnicima s kojima će se nastojati postaviti temelje za buduću saradnju.

Fadila Efendić, predsjednica udruženja "Majke Srebrenice", kazala je kako je saradnja udruženja s Memorijalnim centrom prisutna od samog početka.

Naglasila je kako su veoma zadovoljni zbog činjenice da je Memorijalni centar dobio jednog veoma pametnog i sposobnog direktora, te je ukazala na značaj pokrenutog projekta.

- Mi kao majke svo vrijeme ukazujemo na istinu, ukazujemo na to šta se nama desilo. Majke umiru, nestaju. Ali sve ovo što radimo će ostati zabilježeno i trajati. Buduće generacije moći vidjeti i znati šta se desilo našim najmilijima, koji su na pravdi Boga ubijeni - zaključila je Efendić.

Iz Memorijalnog centra navode kako žele biti institucija otvorena za javnost, otvorena za promjene i praćenje modernih praksi memorijalnih centara, muzeja i drugih organizacija/ustanova posvećenih kulturi sjećanja. U tom kontekstu, žele razviti dokument koji će dati precizne podatke o tome – "šta ćemo raditi u narednih pet godina i gdje želimo vidjeti ovu instituciju krajem 2025. godine".

"Prema Strategiji 2021-2025: Istina, dijalog, budućnost"
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.