open-navfaktor-logo
search
Odlazak fudbalske legende
Emotivan oproštaj Zdravka Mamića od Ćire Blaževića: Voljeni moj kume...
Fudbalski svijet oprašta se od Miroslava Ćire Blaževića.
08.02.2023. u 14:00
get url
text

Trener svih trenera preminuo je danas u 88. godini, nakon što se posljednjih godina borio sa opakom bolešću.

Među onima koji su dirljivim riječima govorili o Ćiri je i Zdravko Mamić. Jedno vrijeme njih dvojica nisu razgovarali, a nakon što ga je Mamić otjerao s klupe Dinama 2003. godine, ali kasnije su se pomirili.

- Voljeni moj kume, danas kada se naši ovozemaljski putevi razdvajaju, moram ti reći da si mi bio uzor i najbolji učitelj. Nikakav Oxford, nikakav Harvard, uz tebe i naše zajedničke sportske uspjehe, te provedeno silno zajedničko vrijeme proživio sam i učestvovao u najljepšim trenucima našeg života.

Nazvati te trenerom svih trenera, a ne reći sve drugo o tebi bilo bi nepoštivanje i uvreda za sve ono što si ti bio i po čemu ćemo te pamtiti. Ti si najznačajnija osoba u stogodišnjoj historiji Dinama. Bio si najinteligentnija i najšarmantnija osoba koju sam sreo i za koju sam čuo. Tvoja sposobnost da svakog čovjeka planete kojeg bi sreo, bez obzira na nacionalnost ili boju kože, učiniš sretnim i važnim je neponovljiva.

Bijeli šal, "kako si, sine" za svakog stranca na cesti i osmijeh koji grije srce bit će tvoj trademark. Tvoja stisnuta šaka i zamah njome, na poziciji izlaska iz maksimirskog tunela prema Dinamovoj, tvojoj klupi, zauvijek će biti poziv u sportsku borbu koji je u trans bacao milione ljudi.

Obećavam da ću se svojim životom i djelima pobrinuti da se tvoje ime i djelo nikad ne zaboravi. Nikad Hrvatska, a ponajviše tvoji Dinamovci nisu toliko bili sretni, ponosni i u zajedništvu kao u onom koje si ti predvodio 1982. godine.

Hvala ti za sve što si me naučio, što si mi priuštio, hvala ti na tvome Dinamu i želim ti reći da ćeš uvijek ostati dominantna osoba u knjizi mog života. Volim te, zauvijek tvoj, kum Zdravko - napisao je Mamić na svom Facebooku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.