Kako je za Faktor potvrdio Enes Obralija, predsjednik Nezavisnog odbora, najuspješniji kandidat za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela je Enes Karić, komandant Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e. On bi na tom mjestu trebao zamijeniti Mirsada Vilića, kojem je istekao mandat.

- Na drugom mjestu je Ensad Korman, dok je trećeplasirani Mustafa Selmanović - kazao je Obralija za Faktor.

Enes Obralija  FOTO: SRNA

Kada je u pitanju izbor zamjenika direktora GPBiH, prvoplasirani je Ensad Korman, donedavni vršilac dužnosti direktora FUP-a, drugi na listi je Mustafa Selmanović (komandant Specijalne jedinice FUP-a), dok je treći najuspješniji kandidat Edin Malkić iz SIPA-e. 

Rang-lista za svaku poziciju upućuje se ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine. Konačnu odluku donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Novi saziv Vijeća ministara je u februaru imenovao rukovodioce policijskih agencija iz reda srpskog i hrvatskog naroda, dok je za ove dvije, na koje su trebali biti imenovani kadrovi iz reda bošnjačkog naroda, ponovo raspisivan javni poziv.

Direktor SIPA-e je Darko Ćulum čiji mandat je počeo 2020. godine, zamjenik je Zoran Galić, direktor GP BiH je Mirko Kuprešaković, dok su dva zamjenika u DKPT-u Đuro Knežević i Goran Amidžić.