open-navfaktor-logo
search
Projekti
Ensar Berber: Želimo da Muzej "Mersad Berber" uzdignemo na svjetski nivo i pokažemo da smo narod sa bogatom kulturom
Najavljen je nastavak radova na projektu izgradnje Muzeja "Mersad Berber" u Sarajevu, posvećen jednom od najznačajnijih slikarskih velikana naše zemlje.
12.12.2021. u 19:14
get url
text

Podsjetimo, projekat je Općina Stari Grad najavila i počela 2019. godine. Općina je ustupila i prostor veličine 450 metara kvadratnih, a Muzej za koji je tada izdvojeno 300.000 KM će se nalaziti u ulici Zelenih beretki.

Realizacija radova obustavljena je kada se, kako je tada saopćeno iz Općine Stari Grad, "pokazalo da će rekonstrukcija i adaptacija postojećih prostorija biti dosta kompleksnija od prvobitne zamisli, te da treba osigurati i dodatna sredstva."

Navodno, ovi problemi bi uskoro mogli biti riješeni jer je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić izrazila spremnost da Grad Sarajevo bude partner u projektu.

Mersad Berber, slikarski velikan kojeg slavi cijeli svijet

Da je gradonačelnica Karić obećala konkretnu materijalnu pomoć, potvrdio nam je i Ensar Berber, sin slikarskog velikana Mersada.

- Nemamo samo želju otvoriti Muzej zbog svoje namjene bilo gdje, već ga upravo želimo otvoriti u gradu u kojem je otac stvarao svoja najljepša djela i za koja je dobio najprestižnije svjetske nagrade. Živio je za Bosnu i slikao je Bosnu gdje god se nalazio, i ovo za moju porodicu ima ogromni značaj i emotivnu vrijednost. Muzej predstavlja i simboliku da se njegove slike koje su nadahnute Bosnom kroz vjekove vrate na mjesto gdje originalno pripadaju i gdje je stekao sve ono čime je zadivio svjetsku likovnu scenu.

Zvali su ga slikarom osmanlijske Bosne koja mu je bila vječita inspiracija kroz mnogobrojne opuse, a izdvojio bih samo neke kao: "Hronika o Sarajevu", "Put u Skender Vakuf" kao predskazanje velike tragedije i rata u Bosni, "Sarajevske razglednice" koja se velikim djelom, kao slikareva donacija, nalazi u Bošnjačkom institutu kao stalna postavka, i "Srebrenica" pretočena u monografiju od 600 stranica na kojoj je radio 16 godina, odnosno do kraja svoga života.

Slikao je svoju zemlju i svoj narod i time obišao cijeli svijet, od Japana do Amerike i pri tome osvojio više od 50 prestižnih domaćih i svjetskih nagrada. Čuvena londonska Tate galerija otkupila je njegova djela i uvrstila ih u svoj fundus, a čuvena ruska akademija umjetnosti ga je kao stranca primila za svog počasnog člana – istakao je Ensar.

Izgradnjom ovog muzeja, djela Mersada Berbera će, poput brojnih muzejskih, galerijskih i privatnih kolekcija širom svijeta, konačno imati svoje mjesto i u Sarajevu.

- Želimo da Muzej "Mersad Berber" uzdignemo na svjetski nivo i pokažemo da smo narod, iako brojčano mali, ali sa bogatom kulturom i velikom i značajnom historijom. U očevim slikama Bosna je naslikana sa svim onim što ona i jeste - nadnaravno lijepa, kroz svoju historiju tragična, a u isto vrijeme beskrajno mistična – zaključio je Ensar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.