open-navfaktor-logo
search
MUP KS
Epilog tuče na Grbavici: Povrijeđena dva navijača, dvojica privedena, ostali još nisu identifikovani
Sarajevska policija još radi na identifikaciji i pronalasku svih osoba koje su učestvovale u incidentu koji se u subotu, neposredno pred početak gradskog derbija između Željezničara i Sarajeva, dogodio na stadionu Grbavica. 
07.03.2022. u 10:39
get url
text

Kako je Faktoru jutros potvrđeno iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, u incidentu su povrijeđene dvije osobe.

- Za jednu su utvrđene lakše povrede, dok je druga zadobila neutvrđen stepen povreda - kazali su nam iz policije. 

Podsjetimo, fanovi dva suprotstavljena tima obračunali su se na terenu. Nezvanično se moglo čuti da su Horde zla krenule prema južnoj tribini, kako bi skinuli parolu koju su pripremili Manijaci. Poslije toga su reagirali i navijači Željezničara.

U trenutku izbijanja sukoba, na Grbavici nije bilo policije, a njihovim dolaskom situacija je smirena, a navijači su se vratili na tribine.

{$galerijaFotografija}

Iz MUP-a KS su nam kazali da su dvije osobe bile privedene, ali su nakon što su im uzete izjave, po nalogu dežurnog tužioca puštene su na slobodu. Sumnjiče se za krivično djelo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi.

- I dalje se radi na identifikaciji i pronalasku ostalih učesnika - kazali su nam iz policije.

Prema članu 20 Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama predviđene su kazne zatvora od tri mjeseca pa čak do pet godina zatvora. 

VEZANI TEKST - Haos na Grbavici prije derbija: Navijači se tukli na terenu

Prema ovom članu, "ko u namjeri da izazove nasilje uđe na sportski teren ili ulaskom u sportski teren izazove nasilje, fizički napadne na učesnike sportske priredbe, unese u sportski objekat ili baca na sportski teren ili među gledaoce predmete, pirotehnička sredstva ili druge eksplozivne, zapaljive ili škodljive supstance koji mogu da izazovu tjelesne povrede ili ugroze zdravlje učesnika sportske priredbe ili učestvuje u fizičkom obračunu na sportskoj priredbi, kaznit će se zatvorom od tri mjeseca do jedne godine".

Ko to učini u grupi, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do tri godine. Kolovođa grupe koja počini ovo krivično djelo kaznit će se zatvorom od jedne do pet godina.

Ukoliko se radi o maloljetniku, onda se na postupak izricanja kazne maloljetniku primjenjuju odredbe zakona kojim je uređen krivični postupak u Federaciji Bosne i Hercegovine.

0J4A4240.JPG
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.