open-navfaktor-logo
search
Potreban dogovor lidera
Erdogan: Dejton nije donio rješenje BiH, ni rahmetli Alija nije bio zadovoljan
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, nakon sastanka sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem danas u Zagrebu, poručio kako Dejtonski mirovni sporazum nije donio rješenje u Bosni i Hercegovini, te kako lideri Bošnjaka, Srba i Hrvata trebaju sami donositi odluke u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).  
08.09.2022. u 13:29
get url
text
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan

Erdogan boravi u Hrvatskoj u okviru regionalne turneje koja je osim te zemlje, obuhvatila Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Nakon sastanka s hrvatskim kolegom Milanovićem na Pantovčaku, Erdogan je govorio na konferenciji za novinare.

Na samom početku Erdogan je konstatovao kako su Turska i Hrvatska dvije prijateljske i savezničke zemlje. Kako jedan od primjera dobrih odnosa dviju zemalja, Erdogan je naveo kako je tokom nedavnih zemljotresa i šumskih požara koji su pogodili Hrvatsku, Turska bila među prvima koja je pritekla u pomoć.

- Danas smo ovdje potpisali tri sporazuma - istakao je Erdogan.

Tokom susreta s Milanovićem bilo je riječi o regionalnim temama, kako i o rusko-ukrajinskom ratu, a Erdogan je dodao kako je jedna od tema o kojoj su imali priliku opširno razgovarati bila predstojeći izbori, 2. oktobra, u BiH.

Erdogan je kazao kako Turska pomno prati razvoj događaja na Balkanu i nastavlja davati potrebne doprinose u tom kontekstu.

- Na našim sastancima razgovarali smo o koracima koji se mogu zajednički poduzeti za očuvanje i jačanje mira i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi. Ponovno smo potvrdili podršku miru, stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine i europskim integracijama - rekao je Erdogan.

Na pitanje novinara o situaciji u Bosni i Hercegovini, Erdogan je kazao kako smatra da izvor problema leži u samom Dejtonskom sporazumu.

- Dejton, nažalost, nije sporazum koji je Bosni i Hercegovini donio rješenje. U tadašnjim uvjetima, što sam lično čuo od rahmetli Alije Izetbegovića, koji mi je rekao: "Nismo mogli ništa drugo učiniti". Znači da nije bio zadovoljan - rekao je Erdogan, te dodao:

- U Bosni i Hercegovini imamo Bošnjake, Srbe i Hrvate. Imamo lidere koji predstavljaju te narode. Odluke u vezi BiH trebaju donijeti ti lideri, zajednički i uz razumijevanje.

Erdogan je na kraju dodao kako su jedinstvo, zajedništvo i integritet Bosne i Hercegovine vrlo važni, kako je ta zemlja platila veliku cijenu, te kako se nada da više do toga neće doći.

Govoreći i o rusko-ukrajinskom ratu, Erdogan je kazao kako očekuju da što prije i iz Rusije počne isporuka žitarica.

Kada je riječ o izvozu žitarica iz Ukrajine, Erdogan je kazao:

- Nažalost, žito koje dolazi u pošiljkama (iz Ukrajine, op.a.) ide u bogate zemlje, a ne u siromašne zemlje.

Dodao je da dok se sankcije protiv Rusije nastavljaju, činjenica da pošiljke žitarica idu u zemlje koje uvode te sankcije uznemiruju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Erdogan je rekao kako će se sastati s Putinom u Semerkandu, te kako će na tom susretu biti riječi o izvozu žitarica iz Rusije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.