open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan otputovao u Ukrajinu, sastat će se sa Zelenskim i Guterresom
Predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan otputovao je u Ukrajinu gdje će se sastati s predsjednikom te države Volodimirom Zelenskim i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterresom.
18.08.2022. u 08:50
get url
text

Erdogan će održati bilateralni sastanak sa Zelenskim u palati Potocki gdje će razgovarati o svim aspektima tursko-ukrajinskih odnosa na nivou strateškog partnerstva.

Nakon bilateralnog susreta bit će održan trilateralni sastanak s Guterresom.

Erdogan, Zelenski i Guterres će razgovarati o koracima koji mogu biti poduzeti kako bi se diplomatskim putem okončao ukrajinsko-ruski rat uključujući povećanje aktivnosti mehanizma uspostavljenog za izvoz ukrajinskih žitarica na svjetsko tržište.

Očekuje se da će nakon trilateralnog sastanka biti održana zajednička konferencija za medije.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina 22. jula potpisale su sporazum u Istanbulu o ponovnom otvaranju tri ukrajinske luke na Crnom moru kako bi se izvezle žitarice zadržane u ukrajinskim lukama usljed rusko-ukrajinskog rata koji je počeo 24. februara.

Zajednički koordinacijski centar u Istanbulu s radom je zvanično počeo 27. jula, a uključuje predstavnike tri zemlje i UN-a kako bi se omogućio siguran transport komercijalnih dobara i gnojiva.

UN je saopćio kako bi Guterres trebao posjetiti i luku Odesu.

Nakon toga, u subotu će se uputiti u Tursku i posjetiti Centar u Istanbulu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.