open-navfaktor-logo
search
Blokirani putevi
EU poziva na smanjenje napetosti na sjeveru Kosova
Evropska unija (EU) pozvala je na smanjenje napetosti u regionu nakon što Srbi sa sjevera Kosova, nezadovoljni zbog uspostavljanja reciprociteta na registarske tablice, pod blokadom drže putne pravce koji vode do ta dva granična prijelaza.
23.09.2021. u 08:19
get url
text

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell u izjavi o situaciji na sjeveru Kosova naveo je da je EU pozvao na hitnu deeskalaciju tenzija u regionu.

Borrell, koji je upozorio da se izbjegnu provokacije i jednostrani koraci u regiji, zatražio je od beogradske i prištinske administracije da rade na sprečavanju eskalacije napetosti i da uspostave mirno okruženje u okviru procesa dijaloga koji se vodi uz pomoć EU-a.

Naveo je da je u interesu svih da se osigura sloboda putovanja koja će poboljšati svakodnevni život ljudi.

Srpski građani sa sjevera Kosova su u ponedjeljak kamionima blokirali puteve koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak, a zbog odluke Vlade Kosova da nakon prestanka važenja sporazuma iz Brisela počne sa izdavanjem privremenih tablica za tablice vozila iz Srbije i da oduzima KS tablice koje višu nisu validne, kao i tablice gradova na Kosovu koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.