- EUFOR nadzire sve aktivnosti ili lokacije unutar BiH radi upoznavanja sa situacijom i/ili kako bi u skladu sa mandatom osigurao da sigurno okruženje ni na koji način ne bude ugroženo. Nema razlike da li je vježba bila unutar RS-a ili negdje drugdje u BiH - stoji u odgovoru za N1.

VEZANI TEKST - "Pomoz Bog, junaci" pozdravio je Lukač policiju na Jahorini: "Ovo nije provokacija"

Ministar unutrašnjih poslova RS-a, Dragan Lukač, kritikovao je ovaj potez EUFOR-a danas.

- Imali ste priliku da vidite da se pojavio EUFOR avion koji je nadletio pet-šest puta okolo. Iz tog razloga nismo digli drugi helikopter da ne bi napravili neku incidentnu situaciju. Nisu imali potrebu za tim - izjavio je Lukač.

- To nije nekorektan potez jer EUFOR ima potpunu i neometanu slobodu kretanja kopnom, zrakom i vodom širom BiH - odgovorili su iz EUFOR-a i dodatno pojasnili:

- Zračni prostor u zonama vježbi RS-a je kategorije "G" što znači da je to nekontrolisani zračni prostor. Stoga prisustvo EUFOR-ovih aviona nije spriječilo drugi helikopter RS-a da poleti i primijeni pravila "vidi i izbjegni" u skladu sa klasifikacijom tog zračnog prostora.

Iz EUFOR-a su također potvrdili da su imali posmatrača na terenu, ali "smatralo se da je to nedovoljno da se vidi puni obim vježbe, pa je avijacija EUFOR-a također imala zadatak da prati vježbu."