open-navfaktor-logo
search
Kršenje propisa
Euroliga kaznila Crvenu zvezdu sa 50.000 KM i zabranom dovođenja igrača
Evropska košarkaška organizacija Euroliga kaznila je Crvenu zvezdu sa 50.000 KM i zabranom dovođenja novih igrača do 28. februara zbog kašnjenja plaćanja sadašnjim i bivšim igračima, te zbog prikazivanja neistinitih i netačnih podataka.
04.01.2023. u 18:13
get url
text

Organizacija sa sjedištem u Barceloni izvijestila je u srijedu da je beogradski klub "teško prekršio" pravila o financijskoj stabilnosti i fair-playu.

- Sankcije su nametnute s obzirom na težinu prekršaja, koji uključuju kašnjenje s plaćanjima sadašnjim igračima, te onima iz prošle sezone, kao i dostavljanje neistinitih ili netačnih informacija. Klub je time stekao takmičarsku prednost, te normalno nastavio sa svojim operacijama uprkos neregularnoj finansijskoj situaciji - saopćila je Euroliga nakon uvida stanja na dan 1. decembar 2022. godine.

Crvena zvezda je prošli mjesec dovela argentinskog razigravača Facunda Campazza (31) koji je prethodno igrao u NBA-u. Campazzo, koji je potpisao ugovor do kraja sezone, morat će pauzirati dva mjeseca zbog kazne koju je nametnula Euroliga.

Beogradski klub do 28. februara ne smije registrovati ni nove trenere.

Crvena zvezda je u srijedu objavila saopćenje te je navela da je "kazna izuzetno stroga", a da će "nastaviti u narednim danima borbu svim pravnim i dozvoljenim sredstvima kako bi oborila tu kaznu".

Beogradski klub se nalazi na 10. mjestu među 18 ekipa Eurolige, s omjerom osam pobjeda i osam poraza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.