Zastupnički i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za narednu sedmicu su zakazali sjednice na kojima će se razmatrati i Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu koji je utvrdila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine. Prema saznanjima Faktora, neusvajanje budžeta u zakonski određenom roku, a krajnji je 31. decembar, donijelo bi komplikacije penzionom sistemu. Tačnije, zakomplikovalo bi prijelaz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje na status budžetskog korisnika, a što za sobom povlači izvor isplate penzija.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH je sjednicu zakazao za 17. i 18. decembar, a Dom naroda za 19. decembar.

- Neusvajanje budžeta FBiH do kraja decembra dodatno bi zakomplikovalo čitavu situaciju oko prelaska Zavoda PIO na trezor. Dakle, odgodilo bi sve te aktivnosti, dok se budžet ne usvoji i to bi svakako bila jedna dodatna komplikacija. Što se tiče isplate penzija, najvjerovatnije je da bi se one nastavile isplaćivati iz Zavoda PIO kao i do sada. Dakle, kada je riječ o penzionerima, ne bi trebalo doći do nekih značajnijih poteškoća. Penzija je nešto što se mora isplatiti - govori izvor Faktora.

Dodaje da je krajnji rok do kada se mora usvojiti budžet FBiH 31. decembar.

- Neusvajanje bi napravilo komplikacije Zavodu PIO FBiH, Federalnom ministarstvu finansija, ali i Poslovnoj zajednici koja je na neki način već dobrim dijelom obaviještena da se doprinosi za januar uplaćuju na račun trezora. I kod neusvajanja budžeta u potrebnom roku, to bi bilo prolongirano. Sve u svemu unijelo bi komplikacije u te finansijske tokove - navodi.

Podsjećamo, budžet za FBiH iznosi četiri milijarde i 954.392.401 KM i dvostruko je povećan u odnosu na ovu godinu upravo zbog integrisanja Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje, sa statusom budžetskog korisnika.

Ukoliko se budžet FBiH za 2020. godinu usvoji na sjednici Zastupničkog doma FBiH, konačnu riječ u donošenju će imati Dom naroda FBiH koji ga zapravo potvrđuje. 

- Očekujem da će Dom naroda FBiH 19. decembra usvojiti budžet FBiH za 2020. godinu. Istina, mi za razliku od Zastupničkog doma nemamo onu klasičnu parlamentarnu većinu. Međutim, držim da će ozbiljnost i odgovornost delegata sigurno učiniti svoje, i da se niko neće "kockati" dnevno-političkim populizmom ili praviti neke političke akrobacije koje bi mogle ugroziti faktički i funkcionisanje i finansiranje značajnih stvari za život građana u Federaciji BiH. Niko ne smije ugroziti funkcionisanje kompletnog sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine. Naravno, poznata je i činjenica koliko je usvajanje budžeta FBiH važno i za prelazak Zavoda PIO na trezor - kazao nam je Jasmin Duvnjak, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH.