open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Evo koji penzioneri Zavoda PIO FBiH neće dobiti jednokratnu novčanu pomoć 5. augusta
U Federalnom zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje sve je spremno za julsku isplatu penzija 5. augusta, kada će penzioneri uz penziju dobiti i jednokratnu finansijsku podršku koja je od 100 do 120 KM, ovisno o visini penzije. Ipak, neće svih 425.962 penzionera dobiti pomoć, već 363.310 korisnika. 
02.08.2021. u 13:18
get url
text
get url
text

Pojašnjenje smo potražili u Zavodu PIO.

- Osobe koje nisu rezidenti Bosne i Hercegovine, tj. korisnici koji primaju penziju od Federalnog zavoda PIO, a imaju prebivalište u inostranstvu neće dobiti jednokratni novčani iznos penzije kao podršku penzionerima u FBiH. Korisnici koji su u radnom odnosu također nemaju pravo na jednokratni novčani iznos penzije kao podršku penzionerima u FBiH - objašnjava nam Amel Lizde, šef Ureda za informiranje Federalnog zavoda PIO i dodaje:

- Novčana pomoć se isplaćuje samo korisnicima koji su zatečeni u isplati na dan stupanja na snagu Uredbe o isplati, što znači da korisnici penzije koji iz bilo kojih razloga nisu u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe neće dobiti ovu pomoć. Na čeku će stajati stavka jednokratni novčani iznos penzije kako je i regulirano uredbom Vlade FBiH o jednokratnom novčanom iznosu penzije kao podrška penzionerima u FBiH.

Upitali smo koja je to djeljiva porodična penzija i koji iznos pomoći će dobiti nosioci takvih penzija.

- Ukoliko pravo na porodičnu penziju polaže više od jednog člana, jednokratni novčani iznos penzije se dijeli na broj članova koji ostvaruju pravo na tu porodičnu penziju. Naprimjer, ukoliko postoje dva člana da ostvaruju pravo, svaki od članova će dobiti po 50 ili 60 KM ovisno od toga u koju kategoriju spada - rekao nam je Lizde.

Podsjećamo, po 120 KM jednokratne finansijske pomoći dobit će korisnici čije penzije iznose do 478,91 KM (zagarantovane), a iznos od 100 KM korisnicima penzija iznad ove cifre.

Najniža penzija u Federaciji iznosi 382,18 KM, zagarantovana je 478,91 KM, a najviša 2.174,48 KM.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za mjesec juli, iznose oko 233 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.