open-navfaktor-logo
search
Sačinili prijedlog
Evropska banka za obnovu i razvoj sprema uvođenje sankcija Rusiji i Bjelorusiji
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopćila je da razmatra da na neodređeno vrijeme suspendira pristup Rusiji i Bjelorusiji finansijskim i savjetodavnim uslugama, javlja Anadolija.
01.03.2022. u 22:47
get url
text

U saopćenju EBRD-a navodi se da je nakon ruskog napada na Ukrajinu pripremljen prijedlog za izjašnjavanje Upravnog odbora banke o uvođenju sankcija Rusiji i Bjelorusiji.

Prijedlog je već dostavljen Upravnom odboru, koji okuplja 71 državu te Evropsku uniju (EU) i Evropsku investicionu banku.

U saopćenju se navodi da će, ukoliko se prijedlog sankcija odobri glasanjem u roku od 30 dana, pristup Rusiji i Bjelorusiji finansijskim i savjetodavnim uslugama ERBD-a biti suspendiran na neodređeno vrijeme.

U saopćenju banke navedeno je i da EBRD i njeni partneri također rade na hitnom finansijskom paketu koji će odgovoriti na potrebe regiona u vezi sa dešavanjima u Ukrajini.

EBRD je jasno osudio napad Rusije na Ukrajinu i najavio podršku Ukrajini.

EBRD nije finansirao nijedan novi projekt otkako je Rusija anektirala Krim 2014. godine. Prethodnih godina banka je uložila 24,3 milijarde eura u 788 projekata u Rusiji. Banka je do danas finansirala 142 projekta u Bjelorusiji u iznosu od približno 3,1 milijardi eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.