open-navfaktor-logo
search
Narednih sati
Evropska unija čeka odobrenje i druge vakcine: Nakon Pfizera i Moderna
Evropska unija izrazila je nadu da će druga vakcina protiv koronavirusa biti odobrena "sljedećih sati", rekao je predsjednik Vijeća Evropske unije Charles Michel i najavio novi online samit o zdravstvenoj krizi do kraja januara.
06.01.2021. u 07:55
get url
text
Vakcina koronavirus
Vakcina koronavirus

- Nadamo se da će sljedećih sati druga vakcina biti odobrena - izjavio je Michel na konferenciji za novinare u Lisabonu kojom je obilježen početak rotirajućeg predsjedavanja Portugala od 1. januara.

Pod pritiskom evropskih zemalja da se čim prije odobri Moderninu vakcinu, Evropska agencija za lijekove (EMA) je premjestila s 12. januara na srijedu, zatim od srijede na ponedjeljak, sastanak svog Odbora za lijekove za humanu upotrebu (CHMP) čime je nagovijestila mogućnost neposredne odluke koja još nije donesena.

EMA je 21. decembra odobrila prvu vakcinu protiv COVID-19 u Evropskoj uniji, koje su proizveli američka kompanija Pfizer i njemačka BioNTech za koje je Evropska komisija odmah dala zeleno svjetlo i do danas je to jedina vakcina odobrena u Uniji.

- Komisija uz podršku država članica danonoćno radi kako bi garantirala da može povećati broj raspoloživih vakcina, uz poštivanje nezavisnosti agencije za lijekove - rekao je Michel.

- Nastavit ćemo raditi na toj temi i u tom smjeru kako bi do kraja januara održali novu videokonferenciju šefova država i vlada o pitanju upravljanja tom krizom covida koja nas je zadesila - najavio je Michel s portugalskim premijerom Antoniom Costom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.