Na ovaj korak odlučili su se zbog, kako tvrde, povrede njihovih ljudskih prava.

Smatraju da u njihovom predmetu nemaju pravo na nepristrasno suđenje i vođenje istrage zbog, kako su naveli, stalnih pritisaka, kako od medija, tako i od različitih visokih dužnosnika, uključujući i međunarodne dužnosnike koji su vezani za Bosnu i Hercegovinu. (Radi se o jednom od predmeta koji je pokrenut na osnovu podataka dobijenih iz dešifrovanih komunikacija iz Sky i Anom aplikacija).

Smatraju kako se već skoro šest mjeseci neosnovano nalaze u pritvoru zbog navedenih pritisaka, a što je, kako tvrde, posebno izraženo u njihovom predmetu.

Saznajemo da je prvoosumnjičeni Milan Matković jutros u pritvorskoj jedinici nanio sebi tjelesne povrede na način da je sebi zašio usta! Ovakvim rigoroznim postupcima osumnjičeni iskazuju nezadovoljstvo i otpor prema, kako tvrde, "neviđenim pritiscima u postupku koji se vodi protiv njih".

Kontaktirali smo advokate Lejlu Čović i Jasmina Alikadića, a koji zastupaju Milana Matkovića i ostale u ovom krivičnom predmetu i koji su nam potvrdili ove navode.

- Upoznati smo da su naši branjenici stupili u štrajk glađu u pritvorskoj jedinici, kao i da je došlo do samopovređivanja osumnjičenog Milana Matkovića. Mi kao branioci, nažalost, nismo iznenađeni ovakvim postupanjem naših branjenika, imajući u vidu kontinuirane pritiske na postupak u ovom krivičnom predmetu, uključujući stalne neistinite, medijske napise, objavljivanje službenih dokumenata u medijima, direktne pritiske međunarodnih zvaničnika na Tužilaštvo BiH i Sud BiH, što ima izuzetno negativnu konotaciju u ovom postupku. Mi kao branioci učinit ćemo sve da zaštitimo njihova ljudska prava i iskoristit ćemo sve moguće pravne lijekove, kako pred domaćim, tako i pred međunarodnim sudovima u cilju pravičnosti ovog postupka koji se, u najmanju ruku, mora tretirati u skladu sa zakonom i bez bilo kakvih pritisaka izvan pravosudnih institucija – rekli su za Faktor Lejla Čović i Jasmin Alikadić.

Podsjetimo, SIPA je krajem jula u Trebinju uhapsila Milana Matkovića i još četiri osobe.