open-navfaktor-logo
search
Pouke iz Vranduka
Faktor saznaje: Odustaje se od rekonstrukcije Crnaje, razmišlja se o gradnji potpuno novog tunela?
Kako objašnjavaju u JP Ceste, s obzirom na negativan stav javnosti u pogledu izvođenja radova na tunelu Vranduk, na zahtjev Vlade Federacije BiH, razmišljaju o drugim varijantama
27.08.2019. u 18:42
get url
text

Rekonstrukcija tunela Crnaja, saobraćajne žile kucavice između Sarajeva i Mostara, neće početi završetkom ljetne sezone, kako je to ranije planirano, saznaje Faktor.   

Štaviše, moguće je da ruinirani tunel, koji se nalazi na magistralnoj cesti M-17, između Konjica i Jablanice, uopće neće biti rekonstruiran. Naime, nadležni razmišljaju i o drugim varijantama, između ostalog i gradnji potpuno novog tunela i mostova. Potvrđeno nam je je to danas u JP Ceste Federacije BiH.

- Kada je riječ o radovima na rekonstrukciji tunela Crnaja, oni neće započinjati prije završetka radova na tunelu Vranduk, odnosno prije puštanja dvosmjernog prometa kroz tunel. Zbog problema koje smo imali na tunelu Vranduk i nemogućnosti alternativnog odvijanja prometa u tunelu Crnaja, u ovome trenutku postoji mogućnost odustajanja od postojećeg projekta rekonstrukcije tunela Crnaja, sve do odabira optimalnog alternativnog rješenja za koje će saglasnosti dati Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Vlada FBiH – rečeno nam je u Cestama.

Kako objašnjavaju, s obzirom na negativan stav javnosti u pogledu izvođenja radova na tunelu Vranduk, a ne uzevši pri tome u obzir nužnost njegove rekonstrukcije i potencijalne neželjene posljedice, na zahtjev Vlade Federacije BiH, u JP Ceste razmišljaju o drugim varijantama.

- S obzirom na to da je Vlada FBiH ponudila mogućnost iznalaženja finansijskih sredstava koja budu nedostajala, JP Ceste trenutno radi na izradi dodatnih alternativnih rješenja koja bi podrazumijevala izgradnju novog tunela i novih mostova te se procjenjuje da bi se radilo o investiciji koja bi bila znatno veća od postojeće – kažu u Cestama.

Podsjetimo, ugovor za rekonstrukciju tunela Crnaja u junu ove godine potpisali su direktor JP Ceste Ljubo Pravdić i predstavnici izvođača radova - HP Investing i Euro-Asfalt. Vrijednost ugovora je 12,8 miliona KM, a radovi su trebali biti finansirani  kreditima Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Evropske investicijske banke (EIB). 

Prema tadašnjim planovima, glavni radovi na rekonstrukciji trebali su početi krajem turističke sezone, odnosno krajem perioda godišnjih odmora, a planirani rok za završetak bio je 15. decembar 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.