Nedjelja, 20.06.2021.
FOTO: Faktor.ba

Faktor saznaje: Smiljka Jusufranić, prvoosumnjičena u predmetu "Profit", puštena iz pritvora

Smiljka Jusufranić, prvoosumnjičena u predmetu Profit, kojoj Tužilaštvo KS na teret stavlja da je organizator kriminalne grupe, puštena je noćas na slobodu, uz mjere zabrane, saznaje Faktor.

Njen advokat Muhidin Kapo jutros nam je potvrdio da je jutros oko pola dva Sud tražio da se dostavi njen pasoš, što znači da joj je, između ostalih, izrečena zabrana putovanja i oduzete putne isprave.

- Prijedlog za pritvor je odbijen - kazao je Kapo.

Saznajemo da je iz pritvora pušten i Edin Muftić, a što nam je potvrdila advokatica Senka Nožica.

U odnosu na druge osumnjičene zasad nije poznata odluka sutkinje za prethodni postupak Sanele Rondić.

Kadrija Kolić, advokat trećeosumnjičenog Zijada Blekića jutros nam je kazao da još nije dobio nikakvu obavijest.

Advokat Kapo je na sinoćnjem ročištu nazvao proces protiv njegove branjenice "klasičnom namještaljkom i pakovanjem", te zloupotrebom od tužioca.

- Tokom 10 godina istrage Smiljka Jusufranić nije nijednom pozvana niti saslušana i ona se tereti da je postala organizator grupe za organizovani kriminal. Kako kada u to vrijeme ona nije bila ni službena niti odgovorna osoba. Ne postoji nijedan papir koji je ona potpisala. Štaviše, ona u tom periodu nije bila ni zaposlena. Žena je bila domaćica, kako je mogla počiniti zloupotrebu položaja - kazao je, između ostalog, Kapo.

VEZANI TEKST - Tužilac: Stekli su milione; Advokat: Kako je domaćica Smiljka mogla biti šef kriminalne grupe?

Podsjetimo, Tužilaštvo KS tereti Smiljku Jusufranić, Edina Dizdara i Zijada Blekića da su organizirali grupu, čiji članovi su postali ostali osumnjičeni, koji su imali svoje uloge u njenom funkcioniranju.

Tužilaštvo KS pritvor je zatražilo i za Muharema Bajrića, Armina Mulahusića, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Edina Muftića, Alena Murguza, Jasmina Jusufranića i Branislava Petrovića.

Terete ih da su u sklopu tako organizovane kriminalne grupe počinili krivična djela zloupotreba položaja, pranje novca, prevara u privrednom poslovanju i na taj način stekli ogromnu nezakonitu imovinsku korist.

Za većinu osumnjičenih pritvor je zatražen zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu utjecajem na svjedoke ili saučesnike i skrivati dokaze, kao i bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti krivično djelo. Za neke od njih pritvor je zatražen i zbog opasnosti od bjekstva.

Oni se terete da su kao organizovana kriminalna grupa, iskorištavanjem pozicija u više firmi, sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesijama.

Također, sumnjiče se da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira, te višemilionskim transkacijama posredstvom FIMA banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist od oko 30 miliona KM.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh