open-navfaktor-logo
search
Sjajno finale
Fantastični Chelsea osvojio Ligu prvaka, Havertz junak
Fudbaleri Chelseaja drugi put u historiji osvojili su Ligu prvaka.
29.05.2021. u 22:57
get url
text

Tim iz Londona večeras je u finalnom meču na Dragao stadionu u Portu nadigrao Manchester City 1:0.

Chelsea je zasluženo stigao do pobjede, a gol odluke postigao je Kai Havertz. On je u 42. minuti, poslije maestralnog pasa Mounta u prazan prostor, zaobišao Edersona i poslao loptu u praznu mrežu. Za Havertza je ovo bio prvi gol u Ligi prvaka. Sjajan trenutak.

Chelseaju je poslije vodećeg gola u prilog išla i činjenica da je u posljednjih šest finala Lige prvaka slavila ekipa koja je prva postigla gol. Tako je bilo i večeras u Portugalu pred 16.500 navijača.

Za Pepa Guardiolu rezultatski deficit nije bio jedini problem u finalu. U 55. minuti ostao je bez De Bruynea, jednog od najboljih igrača u timu. Belgijanac se sudario s Rudigerom, nokautiran je i u suzama je napustio teren.

U 68. minuti City je imao dobru šansu za poravnanje, ali se ispred Gundogana u posljednji momenat ispriječio jedan igrač Chelseaja.

Mogao je Chelsea u 73. minuti riješiti pitanje pobjednika. Rezervista Pulišić je poslije dodavanja Havertza imao zicer, ali je šutirao pored gola.

Do kraja meča nije bilo većih prilika. Zbog prekida kod ukazivanja pomoći De Bruyneu meč je produžen sedam minuta, ali to nije bilo dovoljno Građanima da u svom prvom finalu osvoje "ušati pehar".

Chelsea je u trećem finalu stigao do drugog naslova, a prvog nakon 2012. godine.

Trener Plavaca Thomas Tuchel prvi put u karijeri osvojio je Ligu prvaka, nakon što je prošle sezone kao menadžer PSG-a u finalu poražen od Bayerna.  Pep Guardiola ostao je na dvije titule elitnog takmičenja. Obje je osvojio kao trener Barcelone.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.