open-navfaktor-logo
search
Mjesno nadležni
Federalno tužilaštvo traži od Tužilaštva KS da formira predmet i provjeri navode iz medija
Federalno tužilaštvo FBIH je uputilo hitni zahtjev Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu za formiranje predmeta i provjere navoda u vezi sa izvještavanjem medija o postojanju sumnje da je grupa anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uputila pismo menadžmentu ove ustanove u kojem upozoravaju na nepravilnu upotrebu respiratora i druge probleme u funkcionisanju tzv. COVID odjela, zbog čega je navodno, više pacijenata preminulo.
05.04.2021. u 13:06
get url
text

- Kako su navedene informacije uznemirile javnost, Federalno tužilaštvo FBiH zahtjeva od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu hitno formiranje predmeta i provjeru tih navoda, s obzirom na to da je ovo tužilaštvo stvarno i mjesno nadležno postupiti u tom predmetu - saopćeno je iz Tužilaštva FBiH.

Istovremeno, prema pisanju medija, u toku je sastanak glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i glavne tužiteljice Tužilaštva KS Sabine Sarajlija u vezi s anonimnim pismima.

Na sastanku bi, navodno, trebalo utvrditi ko je u ovom slučaju nadležan, budući da, iako je sarajevsko Tužilaštvo mjesno nadležno, a što potvrđuje i saopćenje Tužilaštva FBiH, Tužilaštvo BiH odranije vodi istragu u vezi sa spornim respiratorima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.