open-navfaktor-logo
search
Super liga Turske
Fenerbahče bolji od Galate u uzbudljivom istanbulskom derbiju
Vječiti istanbulski derbi Galatasaray i Fenerbahče su odigrali u 13. kolu Super lige Turske na stadionu Nef u Istanbulu, a Fenerbahče je slavio sa 2:1.
21.11.2021. u 19:36
get url
text

Domaćin Galatasaray je bolje otvorio utakmicu i dominantni posjed lopte pretvorio u vodstvo već u 16. minuti, kada je napadač Kerem Akturkoglu lijepo primio loptu i postigao gol sa poludistance, javlja Anadolu Agency (AA).

Fenerbahče je nakon primljenog gola zaigrao odlučnije i došao do izjednačenja u 31. minuti i to golom Mesuta Ozila. Sudija Halil Umut Meler je koristio i VAR tehnologiju da bi se uvjerio da golu nije prethodila ofsajd pozicija.

Pred kraj utakmice bilo je izuzetno uzbudljivo na terenu.

Prvo je u 83. minuti zbog dva žuta kartona isključen fudbaler Fenerbahčea Marcel Tisserand, a tri minute kasnije fudbaleri Galatasarayja su se radovali golu kojeg je postigao Mbaye Diagne. No, sudija je nakon VAR konsultacija poništio gol jer mu je prethodnio prekršaj.

Sudija je utakmicu produžio za sedam minuta, a u posljednjim trenucima meča Miguel Crespo je postigao gol za pobjedu Fenerbahčea.

Trener Galatasaraya Terim je isključen zbog drugog žutog kartona, a potom je sudija označio kraj meča.

Nakon 13 odigranih utakmica, Fenerbahče na petom mjestu tabele Super lige ima 23 boda, a Galatasaray je osmi sa dva boda manje. Lider na tabeli Trabzonspor ima 30 bodova i odigrao je jednu utakmicu manje od istanbulskih rivala.

Rivalstvo Galatasarayja i Fenerbahčea u svim sportovima, a posebno fudbalu, svojevrsni je simbol sporta u Turskoj. Fudbaleri te dvije ekipe su u proteklih 112 godina odigrali ukupno 394 derbija na ukupno 18 stadiona, uključujući i 129 ligaških utakmica.

Fener je uspješniji u međusobnim duelima sa omjerom pobjeda od 147-125, a 122 utakmice završene su remijem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.