open-navfaktor-logo
search
Počinje večeras
Festival dječije umjetnosti je prilika najmlađima da pokažu svoju kreativnost i talente
Internacionalni umjetnički festival za djecu u BiH i regionu - Festival dječije umjetnosti (FEDU) počinje večeras, a do 7. maja, kao i prethodnih godina, donosi niz zanimljivih programa.
03.05.2023. u 08:32
get url
text

Festival dječije umjetnosti prvi je internacionalni umjetnički festival za djecu u BiH i regionu. Riječ je o kulturnom događaju dramskog, literarnog, muzičkog i likovnog karaktera na kojem se afirmira stvaralaštvo za djecu, ali i dječije stvaralaštvo.

U okviru Festivala održava se takmičarski dio iz oblasti teatar, književnost, muzika i likovna umjetnost.

Selektorica pozorišnog programa Festivala Indira Kučuk Sorguč navela je da će u okviru ovog programa biti izvedeno 11 predstava, za koje je kazala da su rađene u bajkovitom koncepu.

Direktor Festivala FEDU Fahrudin Kučuk istaknuo je da je riječ o festivalu koji najmlađima pruža priliku da iskažu svoje mogućnosti, da se iskažu kao budući književnici, glumci i pjevači.

Selektorica vokalno instrumentalnog takmičenja Alma Ferović-Fazlić smatra da je upravo ovaj festival pružio mogućnost mladim muzičkim stvaraocima da dobiju i svoj prvi instrument kao nagrade za najbolje nastupe.

Ona je navela da je FEDU Festival platforma koja upravo pruža priliku mladim muzičkim talentima da se iskažu.

Festival FEDU dodjeljuje i nagrade nazvane "Aidin Maslačak". Nagrada predstavlja sjećanje na petogodišnju Aidu Kučuk koju je ubila granata 2. maja 1992. godine.

Za sada su poznati nagrađeni iz oblasti književnosti. U kategoriji odraslih prva nagrada pripala je Žarku Vučiniću iz Crne Gore za "Bajku o Belom jelenu", druga nagrada je pripala autorici iz Italije Sanji Rotim za "Kućicu u šumi", a treća Aidi Sečić Nezirević iz BiH za tekst "Crvena haljina".

U kategoriji književnih nagrada za djecu prva nagrada pripala je Asiji El Halebi, druga Ivani Grcić i treća Zehri Šeko.

Posebna pohvala pripala je učenicima OŠ "Hrasno" i njihovom profesoru Admiru Đanku zbog masovnog odziva na ovogodišnjem konkursu, na koji je iz te škole poslano 48 radova.

Nagrade "Aidin maslačak" bit će dodijeljene za najbolju predstavu, najboljeg glumca, glumicu, režiju, dramski tekst, scenografiju i kostim. Publika dodjeljuje nagradu "Najjači aplauz".

"Aidin maslačak" art je za najbolje radove u likovnoj i primijenjenoj umjetnosti, dok se "Aidin maslačak" note dodjeljuje za dosege u muzičkoj umjetnosti.

Festival FEDU ima oko 300 učesnika te je samim tim dio i turističke ponude Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.