open-navfaktor-logo
search
Nasilje nije rješenje
FIFA sankcionisala Rusiju: Neće moći koristiti ime Rusija, zabranjeni zastava i himna
Svjetska fudbalska federacija (FIFA) objavila je danas da se međunarodne utakmice neće igrati u Rusiji, koja je izvršila vojnu intervenciju u Ukrajini te kako se na utakmicama neće koristiti ruska zastava i himna.
27.02.2022. u 21:35
get url
text

U saopćenju objavljenom na web-stranici FIFA-e, u kojem se podvlači da nasilje nikada nije rješenje, pozvali su na "hitnu uspostavu mira i početak konstruktivnog dijaloga", javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku Vijeća FIFA-e odlučeno je da se poduzmu hitne mjere u vezi s Fudbalskim savezom Rusije (FSR) u skladu s preporukama Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Prema sankcijama, koje ostaju na snazi ​​do daljnjeg, na području Rusije neće se održavati međunarodna takmičenja, a utakmice čiji je domaćin Rusija igrat će se na neutralnom terenu i bez publike.

Sve reprezentacije FSR takmičit će se pod imenom "Fudbalski savez Rusije", a ne Rusija. Ruska zastava i himna neće se koristiti u utakmicama u kojima učestvuju ove selekcije.

Navedeno je da će FIFA također nastaviti dijalog s MOK-om, UEFA-om i drugim sportskim organizacijama kako bi odredila dodatne sankcije, uključujući potpuno isključenje, ako se situacija u Ukrajini ne popravi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.