open-navfaktor-logo
search
Obilne padavine
Foča: Izlila se rijeka Bistrica, voda došla i do stanova
Rijeka Bistrica izlila se u naselju Miljevina na području Foče gdje je poplavila dvije stambene zgrade i više pomoćnih objekata i plastenika.
08.02.2021. u 19:14
get url
text

U jednoj od stambenih zgrada voda je, osim podrumskih prostorija, poplavila i dva stana u prizemlju, u kojima niko ne živi, a dvije porodice koje žive na spratu zgrade su iseljene, potvđeno je u Civilnoj zaštiti.

U drugoj stambenoj zgradi poplavljene su podrumske prostorije, a pripadnici Civilne zaštite izgradili su dva drvena mostića od puta do ulaza u tu zgradu, čime je stanarima omogućena komunikacija. U toj stambenoj zgradi živi osam porodica, piše Radio Foča.

Pripadnik Civilne zaštite Foča Miloš Jakić kazao je da je vodostaj Bistrice porastao usljed obilnih kiša, pa je došlo do plavljenja donjeg dijela naselja, što je, kako ističe, problem koji se godinama ponavlja.

Iz Civilne zaštite upozorili su stanovništvo u priobalju rijeka da izmjeste materijalna sredstva jer se očekuje dalji rast vodostaja.

- Kiša je trenutno stala, ali meteroolozi najavljuju do četvrtka padavine, pa se očekuje da će vodostaji rijeka i dalje rasti - rekao je Jakić.

Načelnik općine Foča Milan Vukadinović, zajedno sa vršiocima dužnosti načelnika odjeljenja za urbanizam i privredu, Rankom Popovićem i Oliverom Elez, posjetio je u Miljevini stanovništvo pogođeno poplavama da bi sagledao šta je sve potrebno preduzeti da bi se pomoglo ugroženima.

U toku sutrašnjeg dana bit će formirane stručne komisije, koje će snimiti stanje na poplavljenom području i u skladu sa zakonskim okvirima preduzeti sve neophodne mjere i radnje, kazali su iz Općine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.