open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Formiran Krizni štab u HNK: Kineski radnik zdrav
Kineski državljanin, koji je angažovan na izgradnji dionice autoceste Koridora 5C u Dretelju kod Čapljine, a koji je, kako smo već pisali,  po dolasku u Hercegovinu stavljen u izolaciju zbog osnovane sumnje da je bio u direktnom dodiru s osobama oboljelim od koronavirusa, nema simptome ove bolesti.
04.02.2020. u 16:51
get url
text
Krizni štab HNK
Krizni štab HNK

Potvrđeno je to danas nakon sjednice Kriznog štaba koje je imenovano za poduzimanje mjera zaštite građana od novog koronavirusa.

- Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, Nermin Avdić lično se uvjerio se da je to čovjek zdrav. On je bio na odmoru u svojoj zemlji, za kinesku Novu godinu, i vratio se. Izolacija u kojoj se nalazi je mjera predostrožnosti, budući da je kod nas stigao iz tog područja gdje ima jako puno oboljelih- kazao je Pero Pavlović, portparol Vlade HNK, u ime Kriznog štaba.

Procedure koje su ispoštovane s kineskim radnikom, tvrdi, odrađene su vrlo profesionalne uz poštivanje najvećih standarda, ali je sve to odrađeno kao mjera predostrožnosti. Radnik je, kako navodi Pavlović, hospitaliziran pet dana, te je još toliko potrebno kako bi se konstatovalo da se može vratiti poslu. 

-Dakle, u ovom trenutku nemamo nijedan slučaj koji ukazuje na to da ijedna osoba ima simptome koronavirusa – naglasio je Pavlović.

Krizni štab, kojeg čine predstavnici Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Zavoda za javno zdravstvo, Sveučilišne i Kantonalne bolnice Mostar i Kantonalnog štaba civilne zaštite, provodit će epidemiološka ispitivanja i poduzimati odgovarajuće mjere za zaštitu građana od zaraznih bolesti s ciljem sprječavanja i suzbijanja novog koronavirusa na području HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.