open-navfaktor-logo
search
Premijer kategoričan
Forto odgovorio Konakovićevom NiP-u: Povorka će se održati, Katica je dao dozvolu
Naveo je kako je obaveza Vlade KS da osigura da se zakazana Povorka ponosa održi bez incidenata na način na koji se to dešava u gradovima širom regije, Evrope i svijeta
23.08.2019. u 16:07
get url
text

-Organizatori Povorke ponosa su dobili dozvolu za održavanje od strane Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Samim tim, postoje zakonske obaveze da se ovaj skup održi dostojanstveno i mirno. S druge strane Vlada KS će u skladu sa našim odgovornostima obezbijediti sve što je potrebno da se ispoštuje dato odobrenje- istakao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Naveo je kako je obaveza Vlade KS da osigura da se zakazana Povorka ponosa održi bez incidenata na način na koji se to dešava u gradovima širom regije, Evrope i svijeta.

Kao premijer Kantona učinit ću sve da svi građani i građanke ovog Kantona budu ravnopravno tretirani, da imaju pravo na okupljanje i da uživaju zaštitu policije.

-U proteklim danima Festivala još jednom smo pokazali da je Sarajevo grad otvorenog srca, prijestolnica kulture i tolerancije, potrudimo se da taj imidž zadržimo i njegujemo- poručio je premijer Forto.

Podsjećanja radi, premijer Forto i ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica (Narod i pravda), održali su 26. jula ove godine sastanak sa organizatorima Povorke, kojima su potvrdili da su kantonalne institucije spremne za 8. septembar, te da će Vlada KS učiniti sve da se osigura održavanje i bezbjednost svih učesnika/ca prve Bh. povorke ponosa. 

Zahtjev MUP-u, organizatori Povorke podnijeli su 4. aprila nakon čega je definirana i trasa kretanja. Prijavljeno je oko 500 učesnika. Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo formirala je štab operativne akcije "Povorka ponosa 2019", koji kontinuirano radi na realizaciji planskih mjera i radnji u cilju sigurnog održavanja navedenog javnog skupa. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.