open-navfaktor-logo
search
Produbljena neslaganja
Francuski mediji: Aleksandra Vučića je strah vladike Grigorija
Episkop diseldorfski i cijele Njemačke vladika Grigorije odlučni je protivnik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pristalica je ekumenskog dijaloga i kao osoba slobnodnog i samosvjesnog duha, predstavlja oličenje nade za mnoge, ali i strahova režima.
11.02.2021. u 17:32
get url
text

U opširnom tekstu o Grigoriju, portal Le Courrier des Balkans navodi da Srpska pravoslavna crkva (SPC) bira novog patrijarha 18. februara i postavlja pitanje da li će vladika biti među favoritima za to mjesto. 

Grigorije, rođen 1967. godine, o kojem njegovi bliski misle da je "figura preporoda", postao je predstavnik progresivne struje SPC-a i izaziva poštovanje i van krugova vjernika.

Episkop sa kratkom prosjedom kosom i uredno podšišanom bradom, dobio je i nadimak "pravoslavni George Clooney", ali izaziva nezadovoljstvo Vučićevog režima pošto otvoreno kritikuje vlasti osuđujući njegov autoritarizam i sve što čini da bi zadobio poslušnost crkve, navodi se u tekstu.

Le Courrier des Balkans osvrće se na biografiju Grigorija spominjući da je postao član odbora organizacije protesta za vrijeme pokretanja "ratne mašine Slobodana Miloševića" početkom devedesetih godina. Grigorije se tada družio sa Draganom Đilasom, bivšim gradonačelnikom Beograda koji danas vodi opozicionu Stranku slobode i pravde.

Opisujući Grigorijev sveštenički put u SPC-u, francuski portal prenio je, između ostalog, da se zamonašio u manastiru Ostrog 1992. godine, odakle odlazi sa svojim mentorom, episkopom zahumsko-hercegovačkim Atanasijem (Jevtićem) u obnovljeni manastir Tvrdoš, kod Trebinja.

VEZANI TEKST - Vladika Grigorije ulazi u politički ring: Da li će u Srbiji primjeniti Amfilohijev recept, na šta upozorava Nenad Čanak

Onima koji ga optužuju da je preduzetnik blizak Miloradu Dodiku, da je imao koristi od donacija Republike Srpske i kredita banke tog entiteta u BiH, Grigorije je u intervjuu za hrvatsku televiziju 2018. godine odgovorio da nije imao izbora nego da krene u poslovanje jer je to bilo pitanje preživljavanja.

Grigorije je blizak sa vladikom Joanikijem, posebno po pitanju Kosova. Zajedno sa njim, pokojnim mitropolitom crnogorskim Amfilohijem i episkopom prizrensko-raškim Teodosijem, kritikovao je svaku ideju teritorijalne podjele na etničkoj osnovi koju je Vučić pokušavao da progura 2019. godine.

Njegov sukob sa srbijanskim predsjednikom se od tada samo pogoršao, posebno poslije intervjua sedmičniku "Vreme" u maju 2019. godine, u kojem je objasnio kako je Vučić tokom sastanka čelnika crkve, prijetio, vrijeđao i ponižavao vladike, posebno Teodosija, navodi Le Courrier des Balkans.

Grigorije je potom 2020. godine kritikovao nedostak slobode medija i navodi da je "apsolutna vlast u rukama jednog čovjeka". Neslaganje sa vlastima se dalje nastavlja, navodi francuski portal.

VEZANI TEKST - Vučićev politički otac u obračunu sa vladikom Grigorijem, usput stradale glumica i novinarka

Episkop, kako dalje piše portal, postao je meta taboida u službi režima. Tabloidi navode da je bio "zavisnik droge povezan sa kriminalnim krugovima". Medijska mašina je išla dotle da je počeo da kruži spot u kojem se prenosi da je čak želio da "živog sahrani tadašnjeg patrijarha Pavla".

Predstavnici režima su sa svoje strane zaduženi da ga diskredituju optužujući ga da želi da se miješa u politiku. Neki političari navode da iza Grigorija stoji Dragan Đilas i da vladika treba da odluči da li želi da bude patrijarh ili predsjednik države, navodi portal.

Kako bilo, popularnost Grigorija raste. Politikolog Cvijetin Milivojević je rekao da je on jedan od rijetkih slobodnih duhova u višim krugovima SPC-a, a i Grigorijev prijatelj iz Mostara, franjevački sveštenik Iko Skoko ima sličan stav.

- Kad bi Grigorije postao patrijarh, unio bi dah promjene u svim odnosima na Balkanu - rekao je Skoko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.