open-navfaktor-logo
search
Žvakaće gume
Francuzi pred finale SP-a koristili sumnjive stimulanse
Prednost spornih žvakaćih guma je u tome što kofein iz njih počinje djelovati u organizmu već za pet minuta
23.09.2019. u 19:07
get url
text

Paris Saint-Germain pod istragom je Svjetske antidoping agencije (WADA). No, nije samo francuski pravk pod istragom već i fudbalska reprezentacija Francuske koja je 2018. godine osvojila Svjetsko prvenstvo koje se održao u Rusiji.

Kako piše Index.hr, istražitelji sumnjaju kako su Francuzi u finalu koristili, za sada, sumnjive stimulanse koji su u ovom trenutku opasno na granici (ne)dozvoljenih sredstava.

Prije par dana u javnosti su se pojavile informacije da WADA detaljno istražuje ekipu PSG-a zbog korištenja stimulativnih sredstava uoči utakmica. Ispostavilo se da fudbaleri Svetaca uoči nastupa koriste žvakaće kupe koje je svojevremeno patentirala američka vojska, a koje su posljednjih godina dostupe na slobodnom tržištu.

Radi se o žvakaćim gumama bez šećera koje su obogaćene vitaminom B te u sebi sadrže 50 miligrama kofeina. Fudbaleri ih konzumiraju petnaestak minuta prije početka utakmice jer je to idealno vrijeme za apsorpciju stimulansa iz žvakaće gume koji aktiviraju nervni sistem i smanjuju osjećaj umora.

Prednost ovih žvakaćih guma je u tome što kofein iz njih počinje djelovati u organizmu već za pet minuta, dok nakon konzumacije istog u energetskim napicima ili kafi treba i do pola sata da počne djelovati.

Zbog svega toga WADA pažljivo prati PSG jer je ovaj proizvod u sivoj zoni. Legalan je, ali sve je kulminiralo prošle sedmice kad je PSG sa 3:0 porazio Real u prvom kolu Lige prvaka.

Ove žvakaće gume su se u Francuskoj pojavile prije nekoliko godina, a prvi su ih počeli konzumirati fudbaler Monaca, koji su se 2017. godine okitili titulom prvaka Francuske. Kako je istraga uznapredovala, stigle su i informacije kako su francuski reprezentativci na SP-u 2018. igrali "pod dopingom", a oktriveno je da su ih koristili i na EP 2016. godine kojem su bili domaćini.

- Nisam siguran koliko su te žvakaće gume učinkovite. Žvakaće su na raspolaganju igračima, stoje na stolu u sredini svlačionice s ostalom energetski bogatom hranom kao što su orašasti plodovi. Može ih uzeti ko želi, niko ih ne tjera da ih konzumiraju - rekao je doktor fudbalske reprezentacije Francuske Franck Le Gall.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.