Bivši fudbalski reprezentativac Malija i napadač Seville Frederic Kanoute pokrenuo je kampanju kojom je podržao izgradnju džamije u andaluzijskom gradu Sevilli, javlja Anadolu Agency (AA).

Kanoute je podržao inicijativu lokalne muslimanske zajednice za gradnju islamskog centra u Sevilli, a kroz svoju kampanju na društvenim mrežama pozvao je na prikupljanje novca koji je potreban za izgradnju.

U videozapisu koji je objavio, Kanoute ističe kako je u periodu dok je nosio dres Sevile (od 2005. do 2012. godine) nastojao pomoći muslimanima koji tamo žive te poručio kako im je sada potrebna podrška.

Kanoute je podsjetio kako u Sevilli već 700 godina nema džamije u kojoj bi muslimani mogli obaviti molitvu.

- Zaista sam sretan što sam dio ovog velikog projekta. Ali, naravno, kao što znate, jedan igrač ne može sam dobiti utakmicu. Pridružite se našem klubu, potrebna nam je vaša pomoć - rekao je Kanoute.

Kanoute (41), koji iza sebe ima vrlo zavidnu fudbalsku karijeru, dok je igrao za Sevillu, za medije je izjavio kako bi volio da u svojoj blizini ima dzamiju.

U više navrata je kritikovao vlasti u Sevilli zbog neizdavanja dozvole za gradnju džamije u tom gradu.

- Smatram da je to greška i da uskraćivanje vjerskih sloboda može samo dovesti do ekstremizma. Muslimani u Sevilli se mole u prizemnim spratovima zgrada. Smatram da to nije ispravno i da muslimani trebaju imati mjesto gdje će s ponosom obavljati molitvu. Jer, ako jedna zajednica ima mogućnost da časno obavlja vjerske obrede, osjećat će se bolje i lakše će se integrisati u društvo - izjavio je Kanoute.

Fudbaler je 2007. godine izdvojio oko pola miliona eura za jednu zgradu u Sevilli kako bi se muslimanima osiguralo mjesto za molitvu.