open-navfaktor-logo
search
Ukidanje zabrane rada
Frizeri, tržnice, prodavnice obuće i odjeće..., ko i pod kojim uvjetima smije raditi od sutra?
Federalni štab Civilne zaštite u srijedu je donio odluku o ukidanju zabrane rada za pojedine vrste biznisa na području Federacije Bosne i Hercegovine, a za Faktor ovu odluku pojasnio je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.
30.04.2020. u 20:46
get url
text

U protekla dva dana redakciji Faktor su se javljali građani s brojnim pitanjima, jer kako kažu, nije im najjasnije ko i pod kojim uvjetima može nastaviti s radom.

- Od 1. maja dozvoljava se rad trgovina naveliko i namalo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima. To znači da će od sutra raditi frizerski i kozmetički saloni, kao i srodne djelatnosti, odnosno svi mali obrtnici koji potpadaju pod Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima. Dozvoljava se i rad prodavnicama koje prodaju odjeću i obuću, pod uvjetom da se ne nalaze u tržnim centrima. Svoja vrata korisnicima mogu otvoriti i cvjećari, bravari, krojači, obućari, stolari, zlatare, kujundžije, tašnari, kajišari, automehaničari, autolimari, autolakireri, drvoobrađivači, grafičari... Jasno je tako da na Baščaršiji svi smiju raditi osim ugostiteljskih objekata – kaže Anis Ajdinović.

Kako dodaje, rad je dozvoljen i pijacama i tržnicama, stočnim pijacama, trgovinama prehrambenih proizvoda, prodavnicama higijenskih proizvoda, ribarnicama, mesnicama, apotekama, poljoprivrednim apotekama, benzinskim pumpama, kioscima, pekarama, hemijskim čistionicama, specijalizovanim prodavnicama dječije opreme, prodavnicama hrane za životinje, prodavnicama građevinskog, vodovodnog i elektro materijala, higijenskih proizvoda, veledrogerijama, knjižarama, prodavnicama autodijelova, autoservisima i autopraonicama...

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove ističe da je i dalje na snazi zabrana rada tržnim ili shopping centrima, osim apotekama te prodavnicama prehrambenih i higijenskih proizvoda u tim centrima.

- Uz preporuke epidemiologa i dalje ostaju zatvoreni tržni centri, jer u zatvorenim prostorima postoji velika opasnost od širenja virusa. I dalje ne mogu raditi kina, muzeji, pozorišta, umjetničke galerije, bazeni, sportski centri, teretane, spa i fitness centri, uključujući i teretane, diskoteke, kazina i sportske kladionice. Još uvijek je i na snazi naredba koja obustavlja pružanje usluga u ugostiteljskim objektima svih kategorija (restorani, ćevabdžinice, buregdžinice, pizzerije, aščinice...). Kao i do sada, mogu raditi oni ugostiteljski objekti koji dostavljaju hranu – nastavlja Ajdinović.

Vlasnici objekata koji rade moraju osigurati i poštovati higijensko-epidemiološke mjere koje su im naložene i instrukcije o radu uz instrukcije za sprječavanje infekcija, a koje su dobili od Federalnog ministarstvo zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo.

- Tako je obavezno držanje distance od dva metra, nošenje maski i zaštitne opreme. Polako se mora život vraćati u BiH. Tokovi ekonomski i privredni moraju se vraćati. Jasno je Federalnom štabu da rizik od koronavirusa i dalje postoji, ali da ne možemo zaustaviti život i da to traje u nedogled. Krenuli smo kao i druge zemlje u regionu sa popuštanjem mjera, ali nismo odstupili od sigurnosnog i epidimiološkog principa – kaže na kraju Ajdinović.

Šef Kriznog štaba Tuzanskog kantona Mustafa Šakić ističe da poštuju naredbe donesena na nivou Federacije BiH.

- Prije odluke Federalnog štaba bili smo donijeli narednu o otvaranju prodavnica obuće, ali smo je morali povući. Nakon toga ništa nismo radili na svoju ruku. Ljudi su sretni što će konačno moći otvoriti prodavnice, a sigurno da će mnogi već sutra krenuti u kupovinu potrebnih stvari. Još jednom apelujemo da svi drže distancu i koriste sva potreban zaštitna sredsta – rekao je Šakić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.