open-navfaktor-logo
search
Milionska ulaganja
FSBiH i grad Zenica potpisali ugovor: Proširuje se Trening-centar, ne zna se koliko će koštati
Generalni sekretar Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Džemidžić i pomoćnica gradonačelnika Zenice Amra Mehmedić potpisali su ugovor o nastavku zajedničkog aranžmana na realizaciji druge faze projekta izgradnje Trening-centra FSBiH u Zenici, koji je sagrađen 2013. godine.
01.11.2022. u 13:45
get url
text
get url
text

U toku druge faze bit će izgrađena nova zgrada, dimenzija 34x16 metara, sa 42 dvokrevetne sobe i svim pratećim sadržajima za odmor i relaksaciju, zatim dva nova fudbalska terena s prirodnom travom, dimenzija 105x68 metara, kao i parking prostor prekriven solarnim pločama.

Potpisu ugovora prisustvovali su i predsjednik FSBiH Vico Zeljković te gradonačelnik tog grada Fuad Kasumović, koji je trenutno na godišnjem odmoru pa je potpis ugovora prepustio svojoj saradnici Mehmedić.

- Sigurno da je danas jako bitan dan za fudbal, zato što je, evo, nastavak strateškog projekta ovdje u Zenici. Svima je poznato da gore postoji FSBiH, a mi smo odlučili da idemo u nastavak tog projekta jer imamo za to potrebe kako u smještajnom kapacitetu, tako i što se tiče infrastrukture samih terena - kazao je Zeljković.

VEZANI TEKST - FSBiH proširuje kapacitete Trening-centra, pogledajte kako će izgledati
 

Objekat koji je u "idejnom rješenju preko 2.000 kvadrata, preko 40-ak soba", najavljuje Zeljković, osigurat će "puni komoditet za A reprezentaciju i stvoriti jedne nove uvjete, koje su i u okruženju i koje naši reprezentativci trebaju da imaju".

Slijedi, dodao je, razrada glavnog projekta, kojim će biti definisani svi važni detalji ovog projekta, za koji će biti kupljeno više od 10.000 kvadratnih metara zemljišta. Zeljković je zahvalio Gradu Zenici i gradonačelniku Kasumoviću, za kojeg je kazao kako je pokazao želju i volju da "Grad Zenica ima ovdje reprezentaciju i da reprezentacija dugoročno igra svoje utakmice".

Uporedo s eksproprijacijom zemljišta, dodao je, ići će izrada "glavnog projekta", nakon čega će tačno znati koliko će biti potrebno osigurati novca za njegovu realizaciju.

- Sigurno su to milionska ulaganja. Što se tiče samih ulaganja, mi ćemo u narednom periodu razgovarati s UEFA-om i FIFA-om, da nas podrže za ovaj projekat. Imamo već sada podršku UEFA-e i FIFA-e, što se tiče izgradnje 12 terena s hibridnom travom - napomenuo je Zeljković, koji je istakao kako bez podrške evropske (UEFA) i svjetske (FIFA) organizacije ne bi mogli finansirati ovaj projekat.

Okončanjem projekta smještajni kapaciteti u TC FSBiH u Zenici premašit će 110 kreveta.

- Dolazimo u jedan ozbiljan kapacitet, koji će nam omogućiti da otvorimo TC za, možda, neke komercijalne svrhe - onda kada ima za to vremena i kada nije zauzet reprezentativnim selekcijama. Tako da će dati jednu potpuno novu dimenziju i potpuno novi izgled TC, a, naravno, omogućit će Gradu Zenici određene nove prihode - istakao je Zeljković.

Nije mogao dati precizan odgovor o izgradnji nacionalnog stadiona, za koji je istakao da postoji i interes drugih bh. gradova, ali je najavio kako će Izvršni odbor FSBiH, koji donosi konačne odluke, sasvim sigurno dati određenu prednost Gradu Zenica.

Kasumović je napomenuo kako je Gradsko vijeće već donijelo odluku o "javnom interesu" da se ide u realizaciju ovog projekta, u kojem će doprinos tog grada biti svi administrativni poslovi oko procesa eksproprijacije zemljišta, od kojeg je dio i u privatnom vlasništvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.