open-navfaktor-logo
search
Sve zbog ofsajda
Fudbalska revolucija na pomolu: FIFA otvorena za promjenu pravila
Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino kazao je kako je otvoren za promjene pravila o ofsajdu ako će to pomoći nakon mnogih slučajeva koji su podigli prašinu uz pomoć VAR tehnologije.
29.02.2020. u 12:10
get url
text

Najviše problema bilo je u u engleskoj Premier ligi gdje je VAR u nekoliko slučajeva poništio pogotke zbog nedozvoljenih pozicija koje su mjerene u milimetrima, a nekada su se odnosile i na dijelove tijela kojima nije dozvoljeno postići pogodak.

Bivši menadžer Arsenala Arsene Wenger, sada šef globalnog razvoja fudbala pri FIFA-i, predložio je pravilo kako se igrač ne može naći u ofsajdu ako je bilo kojim dijelom tijela kojim legitimno može zabiti gol u liniji ili iza posljednjeg igrača protivničkog tima.

- Svakako da sam za raspravu oko novih pogleda na pravila o ofsajdu, ako će to pomoći jer smatram da ima mnogo nedoumica oko toga - kazao je Infantino.

- Neke odluke je jako teško donijeti, ne zna se da li je ofsajd pa trebamo odrediti kako bi sve bilo jasnije. Zasad još neće biti promjena jer nema konkretnih prijedloga na stolu, ali vidjet ćemo hoćemo li nešto testirati u budućnosti - dodao je prvi čovjek FIFA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.