Kako navode na stranici Fudbalskog saveza Kosova "isticanje slogana sa političkim porukama i rasističko vrijeđanje Albanaca čulo se gotovo tokom cijelog meča, a o čemu su izvještavali i svjetski mediji.

- Besmislena je i apsurdna mržnja kojom se godinama pothranjuje mišljenje u susjednoj državi prema albanskom narodu uopće, umjesto da se pružaju ruku pomirenja i izvinjenja.

FSK je i za ovaj slučaj podnio žalbu FIFA-i sa neophodnim dokazima, nekoliko dana nakon žalbe za isticanje transparenta u svlačionici reprezentativca Srbije, sa mapom Kosova u bojama Srbije, zastavom i natpisom "Nema predaje".

VEZANI TEKST - Skandal selektora Srbije: Piksi nakon gola Orlova psovao šiptarsku majku

FSK zahtijeva od FIFA-e istragu ovog slučaja i sankcije Fudbalskom savezu Srbije, kako bi se jednom zauvijek fašističke skandiranja zaustavila na fudbalskim stadionima i događajima poput Svjetskog prvenstva.

Ovakve pozive navijača jedne ekipe koja učestvuje na Svjetskom prvenstvu niko ne može razumjeti i opravdati, posebno sada kada Evropi prijeti krhka sigurnosna situacija kao posljedica ničim izazvane agresije Rusije u Ukrajini.

Fudbalski savez Kosova će snažno stati u odbranu vrijednosti i dostojanstva zemlje i njenog naroda, ali istovremeno i u odbranu vrijednosti koje fudbal prenosi uopće, a to su jedinstvo među ljudima, nada, radost i strast za inkluzivnošću.

Timovima i navijačima sa ponašanjem i filozofijom mržnje čoveka prema čoveku ne bi trebalo da bude mjesto u tako važnim sportskim događajima kao što je Svjetsko prvenstvo Katar 2022 - piše FSK.