Sud BiH

Gavrilo Stević se izjasnio da nije kriv za ratovanje u Ukrajini

Objavljeno: 12.07.2019. u 15:48

Stević je rekao da je nezaposlen, neoženjen i da nema djece, da je diplomirani pravnik, ali da se tim poslom ne bavi, nego da živi od novinarskog i drugog samostalnog rada

Gavrilo Stević se pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasnio da nije kriv za pridruživanje paravojnim formacijama u Ukrajini.

Državno tužilaštvo tereti Stevića da je tokom 2014. godine preko Beograda i Moskve otišao u ukrajinsku regiju Lugansk, gdje se pridružio jedinici "Jovan Šević". Prema navodima iz optužnice, Stević je zadužio oružje i uniformu te do kraja septembra 2014. godine obavljao različite vojne aktivnosti, poput patroliranja na punktovima.

Stević se ranije trebao izjasniti o krivici, ali se na prošlom ročištu za izjašnjenje nije pojavio pa mu je poziv bio poslan putem policije u Banjoj Luci. Sutkinja Dalida Burzić je tokom ročišta rekla da policija ni ovaj put nije mogla pronaći Stevića na adresi boravka. On je kazao da na navedenoj adresi u Banjoj Luci živi već četiri godine kao podstanar i da ga komšije poznaju.

Stević je rekao da je nezaposlen, neoženjen i da nema djece, da je diplomirani pravnik, ali da se tim poslom ne bavi, nego da živi od novinarskog i drugog samostalnog rada.

Optužnica protiv Stevića je prva koju je Državno tužilaštvo podiglo za boravak na ratištu u Ukrajini i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama u toj zemlji. U Srbiji je nedavno obustavljena istraga protiv Bratislava Živkovića, koji se na fotografijama iz Ukrajine može vidjeti uz Stevića. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranijepisala o vezama bivših ruskih dobrovoljaca u BiH sa onima koji se sada nalaze u Ukrajini, objavio je Birn. 

Pred Sudom BiH su za ratovanje u Siriji, ili planiranje i poticanje odlazaka na ovo strano ratište, do sada osuđene ukupno 24 osobe, na oko 50 godina zatvora.

Izvor:   BIRN

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije