open-navfaktor-logo
search
Radnici u Lukavcu
GIKIL je prevelik da ga zatvori jedna ministrica
Radnici lukavačkog GIKIL-a, na inicijativu Sindikata, održali su danas zbor ispred uprave kompanije. Osnovna poruka sa skupa je da gašenja GIKIL-a ne smije biti.
29.08.2018. u 13:24
get url
text
get url
text

Situacija u GIKIL-u eskalirala je nakon eksplozije rezervoara na razdvajaču sirovog katrana u Radnoj jedinici Kondenzacija. Tada su povrijeđena tri radnika i četiri vatrogasca koji su gasili požar nakon eksplozije.

- Zbor smo sazvali da bi radnike obavijestili o svemu što se dešavalo od 3. avgusta do danas. Mi smo jučer bili u Sarajevu na razgovorima sa ministricom turizma i okoliša FBiH Editom Đapo i istakli smo da do zatvaranja GIKIL-a ne smije doći - kaže predsjednik Sindikata radnika GIKIL-a Mirsad Imamović.

Podsjećamo, ministrica Đapo, prije desetak dana, donijela je rješenje kojim je odbila izdati okolišnu dozvolu za GIKIL i kompanija, koja broji 1.000 radnika i pet fabrika, najkasnije sredinom septembra trebala bi biti zatvorena, što se među radnicima, ali i značajnim dijelom građana LUkavca smatra katastrofom. GIKIL od januara 2017. godine nema okolišnu dozvolu i više od godinu i po je radio bez nje, jer ministrica nije donosila odluku dok je eksplozija, istraga Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i pritisak medija nisu natjerali da djeluje.

- GIKIL je prevelik problem da ga zatvori jedna ministrica. Ovo je firma koja dnevno obrne milion maraka - ističe Imamović.

On kaže da su zahtjevi radnika već godinama isti i da nisu ništa drugačiji ni danas.

- Za naše probleme krivi su Uprava GIKIL-a, ali i nerješavanje pitanja titulara. Mi godinama tražimo bolje uslove rada, izborili smo se za redovne plaće i tražimo ulaganje u zaštitu okoliša - kaže Imamović.

Dodajmo da Fond za zaštitu okoliša FBiH u GIKIL nije uložio niti jednu marku, kao i da Uprava kompanije od 2012. godine trebala uložiti 111 miliona KM u održavanje, ali da nije uložena ni petina tog iznosa. GIKIL-om upravljaju Indijci, koji su 2003. godine s Vladom TK potpisali ugovor i dobili upravljačka prava, ali obaveze iz ugovora do danas nisu ispunili. Vlada TK u Nadzornom odboru GIKIL-a ima dva, od ukupno pet članova, kao i zamjenika direktora.

- Prije roka za zatvaranje kompanije očekujemo sastanak na kojem će biti Uprava, predstavnici vlada FBiH i TK, lokalne zajednice i radnika, na kojem se nadamo nekom rješenju. Treba naći način da se nastavi sa radom, a potom i riješiti ključno pitanje titulara, odnosno onoga ko upravlja imovinom, jer ovo je u suštini državna firma, samo je prepuštena na upravljanje GSHL-u Indijca Mittala - zaključio je Imamović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.