open-navfaktor-logo
search
Ginu uglavnom mladi
Glasovna poruka otkriva strahovite gubitke ruske vojske: "Samo 18 od 150 momaka je preživjelo"
Sedam dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, ostaje nejasno koliko je žrtava Rusija pretrpjela.
02.03.2022. u 15:19
get url
text

Ukrajinska vlada je 2. marta saopćila da "indikativan" broj gubitaka Rusije iznosi 5.840 ljudi. Rusija je samo priznala da je imala gubitke četiri dana nakon što je počela rat, i nije dala nikakve brojke.

Ali brojni videosnimci i slike sa bojnih polja ukazuju na to da su snage invazije pretrpjele teške žrtve.

Još jedan dokaz do kojeg je došao Kyiv Independent baca više svjetla na sudbinu ruske 35. gardijske motorizovane brigade u ratu Rusije u Ukrajini.

Kako piše ovaj medij, deseci pripadnika ruske vojske ubijeno je u akciji u blizini grada Černihiva kao rezultat ukrajinskog otpora krajem februara. Nakon toga, deseci mrtvih ruskih tijela tajno su poslani kući, a da rusko rukovodstvo nikada nije priznalo njihovu smrt.

Kyiv Independent je dobio audioporuku WhatsApp koju je snimila žena koja živi u gradu Alejsku u ruskoj oblasti Altaj oko 3.500 kilometara istočno od Kijeva, matične baze 35. brigade.

U glasovnoj poruci, neidentifikovana žena plače govoreći svom kolegi članu WhatsApp grupe da je lokalna "tenkovska brigada potpuno uništena u Ukrajini".

Konkretno, ona spominje da je "samo 18 od 150 momaka preživjelo", što vjerovatno znači da su ukrajinske trupe uništile jednu od formacija brigade.

Osim toga, sagovornik kaže da je prva serija od 45 kovčega, uglavnom mladih ljudi iz obližnjih gradova i sela, dolazila u Alejsk na dan snimljene glasovne poruke.

Uplakana žena kaže i da su neki od ubijenih bili njene komšije i poznanici. Ona posebno spominje pripadnika vojne službe po imenu Evgeniy Zhilin. Ovo ime se može naći u registru 120.000 ruskih vojnika koji su navodno uključeni u invaziju na Ukrajinu koji je 1. marta objavio ukrajinski Centar za odbrambene strategije, think tank.

Prema riječima žene, ubijeni su uglavnom bili vrlo mladi muškarci. Zajednica je za njihovu smrt saznala dan prije snimanja snimka i oplakuje gubitak.

Ovo otkriće djelimično potvrđuje nekoliko dokaza o umiješanosti ruske 35. brigade u Ukrajini. Poznato je da su oklopne formacije brigade uništene u oružanim sukobima u blizini grada Černihiva, sjeverno od Kijeva, 26. februara, pri čemu je mnogo ljudstva ubijeno ili zarobljeno.

Ukrajinska vojska je tog dana posebno izvijestila o zarobljavanju majora Leonida Shchetkina, koji je služio kao glavni izvršni oficir i zamjenik vođe bataljona u ruskoj vojnoj jedinici broj 41.659, koja je matična baza 35. brigade.

Osim toga, ukrajinske trupe objavile su video na kojem se vidi predaja ruskih vojnika koji otvoreno priznaju da su pripadnici brigade sa sjedištem u Alejsku.

Važno je napomenuti da ovo nije borbeni debi 35. brigade u Ukrajini – 2014. godine viđene su njene formacije u borbama protiv ukrajinskih snaga u Luganskoj oblasti u istočnoj Ukrajini.

U međuvremenu, rusko rukovodstvo i dalje odbija da objavi bilo kakve tačne podatke o žrtvama u svom ratu u Ukrajini. U većini slučajeva, ruske propagandne kuće izvještavaju o ruskoj "specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini" govoreći da ruske žrtve nisu pretrpljene.

Ali od početka 1. marta, ukrajinska vojska je prijavila čak 5.710 ruskih žrtava u ljudstvu od prvog dana sveopšte invazije 24. februara, što je uporedivo s ruskim vojnim gubicima u dvogodišnjem Prvom čečenskom ratu.

U svom najgorem porazu u Donbasu od kombinovanih rusko-militantnih snaga u Ilovajsku krajem augusta 2014. Ukrajina je izgubila ukupno 366 boraca, prema zvaničnoj istrazi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.