open-navfaktor-logo
search
Premijer liga BiH
Godina u znaku Sarajeva, tuga na Grbavici, povratak Veleža i Borca, VAR...
Željezničar je ostao bez licence za Evropu zbog toga što na vrijeme nije isplatio dugove bivšem treneru Slavki Petroviću 
01.01.2020. u 11:50
get url
text

Fudbalski klub Sarajevo obilježio je 2019. godinu. Bordo tim osvojio je duplu krunu, prvi put u klupskoj historiji, jesenji je prvak, ali je ostao i bez trenera.

A 2019. godinu pamtit ćemo i po tome što je FK Željezničar ostao bez licence za Evropu, o velikom povratku banjalučkg Borca i mostarskog Veleža, te akciji VAR koja je sprovedena u saradnji SIPA-e, Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, u kojoj je zbog sumnje u namještanje fudbalskih utakmica uhapšeno 12 osoba.

Sarajevo je suvereno stiglo do titule prvaka BiH. Izabranici Husrefa Musemića u 33 odigrana kola osvojili su 70 bodova, pet više od drugoplasiranog Zrinjskog. Pobjede su ostvarili u 21 utakmici, upisali su sedam remija i pet poraza, uz impozantnu gol-razliku 68:20.

Ništa manje nisu bili ubjedljivi ni u Kupu BiH, a na putu do trofeja redom su "padali" Velež, Rudar (Kakanj), Zrinjski, Sloga Gornje Crnjelevo i Široki Brijeg u finalu. Bordo tim je odigrao i četiri utakmice u Evropi (Celtic u Ligi prvaka 1:3, 1:2 i BATE Borisov u Evropskoj ligi 1:2, 0:0), a nakon jesenjeg dijela sezone zauzima prvo mjesto sa bodom prednosti ispred Željezničara.

Ipak, mrlja na sjajnu godinu bio je potez Uprave da 2. decembra sa mjesta šefa stručnog štaba smijeni Husrefa Musemića, čime su izazvali revolt kod navijača, koji su na mirnom okupljanju ispred klupskih prostorija tražili odlazak aktuelne Uprave na čelu sa predsjednikom Senadom Jahićem i direktoricom Sabrinom Buljubašić.

I dok su na Koševu slavili duplu krunu, na Grbavici su istovremeno tugovali. FK Željezničar nije zaigrao kvalifikacije Evropske lige jer je ostao bez licence. Razlog? Plavi nisu do 31. marta isplatili 39.000 KM plus zatezne kamate (presuda FIFA-e) duga bivšem treneru Slavki Petroviću. Ceh je na kraju platio direktor Mirsad Šiljak, koji je ostao bez posla, ali je mnogo gore prošao klub koji je ostao bez minimalno milion KM...

Premijer liga BiH od ove sezone "bogatija" je za dva velikana. Povratak u elitu izborili su Velež i Borac, koji su osvojili Prvu ligu FBiH, odnosno Prvu ligu RS-a. A da neće biti prolaznici u društvu najboljih potvrđuju i njihovi rezultati. Banjalučani su na diobi drugog mjesta sa sarajevskim Željezničarom, dok je Rođene nakon lošeg starta "preporodio" mladi trener Feđa Dudić.

U "finišu" godine kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest o akciji VAR, koja je sprovedena u saradnji SIPA-e, Tužilaštva BiH i N/FSBiH, u kojoj je zbog sumnje u namještanje fudbalskih utakmica uhapšeno 12 osoba. Većinom se to odnosilo na dužnosnike, sudije i kontrolore iz Nogometnog saveza Federacije BiH, ali je "na ispitivanju" bio i Salem Prolić, sekretar za sudijska pitanja u Fudbalskom savezu BiH. Na kraju su svi pušteni na slobodu, ali "rezultate" ove akcije mogli bismo saznati u 2020. godini. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.