open-navfaktor-logo
search
Humanitarna akcija
Goraždani iz cijelog svijeta: Kantonalnoj bolnici i Domu zdravlja dopremljena medicinska oprema
Kantonalnoj bolnici i Domu zdravlja "Dr. Isak Samokovlija" Goražde danas je dopremljena vrijedna medicinska oprema.
22.04.2020. u 15:29
get url
text

Osigurana je u humanitarnoj akciji "Goraždani iz cijelog svijeta pomažu svom gradu u vrijeme COVID-19“ koju su putem društvene mreže Facebook pokrenule Irma Imširović i Minela Vilić, koje žive van svog grada.

Akcija je zaključena 7. aprila, a medicinska oprema dopremljena je danas posredstvom njemačke nevladine organizacije Help u BiH koja je posredovala i u prikupljanju novčanih sredstava.

- Help je ponudio svoje resurse za akciju koju su organizovale dvije Goraždanke Irma i Minela putem interneta i u kojoj je naša dijaspora prikupila određena sredstva, a kroz resurse ove organizacije olakšali smo način doniranja odnosno uplaćivanja, nabavke i današnje isporuke opreme bolnici i Domu zdravlja u Goraždu – kazao je direktor njemačke NVO Help za BiH Almin Adžović.

Dodao je da je vrijednost donirane opreme 5.330 KM, a riječ je o opremi koja će dobro doći zdravstvenim ustanovama u ovim okolnostima

- To su veće količine zaštitnih maski, rukavica, nazuvaka za obuću, zaštitnih kapa, vizira, kombinezona, svega ono što je u trenutnoj situaciji potrebno zdravstvenim ustanovama. Zadovoljni smo jer su naši ljudi koji žive izvan BiH pokazali da misle na svoj rodni grad i spremni su pomoći, iako znamo da nigdje situacija trenutno nije najbolja – kazao je Adžović.  

 Donacija je ravnomjerno raspoređena za Kantonalnu bolnicu i za Dom zdravlja Goražde.

- U ime direktora Doma zdravlja Goražde i naših uposlenika, zahvaljujem se našim sugrađankama koje su pokrenule akciju kao i Goraždanima u dijaspori koji su donirali ovu donaciju zaštitne opreme, koja će biti od velikog značaja za obje ustanove – kazao je dr. Edin Mujković iz goraždanskog Doma zdravlja.

Irma Imširović i Minela Vilić već 15 godina ne žive u Goraždu jer ih je život nakon školovanja odveo na različite strane. Irmu u Berlin a Minelu u Sarajevo, gdje trenutno žive i uspješne su u svojim poslovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.