Subota, 22.02.2020.

Inovacije i tehnologija

Grad Sarajevo i kineska kompanija Huawei Tehnologies potpisali memorandum

Danas je potpisana Zajednička izjava o izgradnji pametnog i sigurnog grada i Memorandum o razumijevanju između Grada Sarajeva i kineske kompanije Huawei Tehnologies doo

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić poručio je danas, tokom konferencije Sarajevo Unlimited, da ovo treba biti početak dobre regionalne saradnje u kojoj se nećemo predstavljati kao pojedinačne zemlje nego ćemo pokušati da predstavimo prednosti i mogućnosti regiona Zapadnog Balkana.

Danas je potpisana Zajednička izjava o izgradnji pametnog i sigurnog grada i Memorandum o razumijevanju između Grada Sarajeva i kineske kompanije Huawei Tehnologies doo. 

- Mi do kraja ostajemo posvećeni realizaciji svih projekata koji su jasno definirani u smjernicama sa Samita koji se nedavno održao u sklopu inicijative 16+1. Jedna je od tih inicijativa je upravo i inicijativa koja je vezana za daljnji razvoj segmenta nauke, obrazovanja, istraživanja i inovacija jer to smatramo važnom osnovom za dodatnu nadgradnju naše ukupne privrede, jačanje konkurentnosti i ekonomske stabilnosti BiH i regiona - istakao je Zvizdić.

Cilj je, kako je kazao, da se smanji disproporciju između postojećih prirodnih potencijala s kojima raspolažemo. 

- Ovaj forum i treba da bude početak dobre regionalne saradnje u kojoj se nećemo predstavljati kao pojedinačne zemlje, jer kao takvi predstavljamo mala tržišta unutar globalne utakmice nego ćemo pokušati da predstavimo prednosti i mogućnosti regiona Zapadnog Balkana praveći mrežu i dalje se uvezujući, ustvari pokazujući i dokazujući da na ovom prostoru žive vrlo talentovani mladi ljudi koji mogu biti istinski nosioci privrednog i ekonomskog razvoja i istinski nosioci našeg međusobnog povezivanja ne samo u regionu nego i na globalnom nivou - poručio je Zvizdić.

Naglasio je da forum znači početak i nastavak razvoja ovog segmenta. 

- Mi nastojimo i cilj nam je da u naredne tri ili četiri godine najmanje dva ili tri puta povećamo nivo izvoza naših proizvoda u Kinu i povećamo obim vanjsko-trgovinske saradnje s Kinom, ali i drugim zemljama Centralne i JI Evrope - dodao je Zvizdić.

O značaju današnje konferencije govorio je i Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa BiH. 

- U protekle 2,5 godine lično sam se uvjerio koliko konferencije formata 16+1 mogu da donesu konkretnih rezultata. To su izuzetne prilike da u kratkom periodu - u dva-tri dana, uspostavite veliki broj konkretnih kontakata, donesete određene zaključke koje vam pomažu u budućem radu. Mi živimo u svijetu digitalnih transformcija - podsjetio je Jusko. 

Kako je kazao, cilj konferencije je promocija pozitivnih priča. 

- Cilj ove konferencije jeste da kroz neposrednu i otvorenu komunikaciju naši mladi ljudi, naše mlade kompanije, ostvare kontakte s predstavnicima, prije svega Kine. Prema informacijama, došlo ih je više od 200 na ovu konferenciju - pojasnio je Jusko. 

Zamjenik ministra nauke i tehnologije NR Kine Zhang Jianguo rekao je da je u kontekstu brzog razvoja nove industrijske revolucije kineska strana spremna da zajedno sa zemljama Centralne i Istočne Evrope koristi prednosti i radi na zajedničkog stvaranju i unapređenju inovacija. 

- Podržava svoja preduzeća da ostvaruju saradnju u oblasti inovacija u skladu sa tržišnim pravilima i komercijalnim principima. Nadam se da će ova konferencija unijeti novu dinamiku u saradnji 16+1 i u odnosima Kine i Evrope - poručio je Jianguo. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh