open-navfaktor-logo
search
Pismo prijateljima
Grad Sarajevo odao počast Davorinu Popoviću i Kemalu Montenu
Grad Sarajevo je inicirao i organizirao manifestaciju simboličnog naziva "Pismo prijateljima" u Spomen-parku Mirze Delibašića i Davorina Popovića, ispred kultnog FIS-a
23.09.2019. u 10:10
get url
text

Opus njihovog rada, neprocjenjivo je stvaralačko umijeće koje su nam ostavili. Ljepota jedne pjeme za sve generacije stane u tri minute i odlazi u vječnost. Davorin i Kemo, bili su i ostali važan dio Grada Sarajeva i naše države. Svojim su pjesmama dijelili ljubav, ali i kroz njih govorili o najtežim trenucima za ovaj grad. Nisu sa nama, ali su zauvijek u našim srcima. Hvala im što su pjesmom objasnili šta su život, poštovanje, znanje, ljubav prema gradu, istakao je sinoć gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, na druženju u čast sarajevskih muzičkih velikana, Kemala Montena i Davorina Popovića.

Grad Sarajevo je inicirao i organizirao manifestaciju simboličnog naziva "Pismo prijateljima" u Spomen-parku Mirze Delibašića i Davorina Popovića, ispred kultnog FIS-a.

Gradonačelnik Skaka je naglasio da će već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća tražiti da se u Odluku o organiziranju dočeka Nove godine uvrsti kao obaveza promoviranje repertoara Davorina i Keme. Druženje u povodu sjećanja na dvojicu istaknutih umjetnika bilo je idealan povod da se rekonstruiše scena iz spota snimljenog 1992. godine za poznatu antiratnu pjesmu po kojoj je događaj i nazvan.

Uz prisustvo nekih od najvećih imena sarajevske glumačke i muzičke scene okupljenih na mjestu koje je prije rata bilo simbol i okupljalište veličina kakvi su upravo i bili Kemal Monteno i Davorin Popović, imali su priliku pogledati i dva filma o dvojici muzičara.

-Ovo je samo jedan mali znak pažnje, sjećanje na dva velika umjetnika koji su obogatili živote generacija. Okupljeni su prijatelji, govorili smo lijepim riječima, sjetili se i te velike pjesme koja je u gradu pod opsadom značila otpor, nadu i sarajevski duh - saopćio je Grad Sarajevo.

Kemal Monteno rođen je 17. septembra 1948. u Sarajevu, a Davorin Popović 23. septembra 1946.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.