Tvrdi to Bahrudin Šarić, koji potpisuje saopćenje koje je u ime Kantonalnog odbora Građanskog saveza Tuzla poslano u javnost nakon što je na posljednjem Kongresu te stranke za novog predsjednika izabran Muhamed Fazlagić.

Donedavni predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa je Fazlagića optužio za svojevrsni puč u stranci, dok je Šarić za sve optužio Demokratsku frontu, koja je, tvrdi on, željela zaustaviti nagli rast Građanskog saveza.

- Jer bi tada Željko Komšić ostao usamljen u koaliciji sa SDA, te je on preko svojih infiltriranih protuha skrojio taj “tročlani nepostojeći kongres” – tvrdi Šarić.

U međuvremenu se saopćenjem za javnost oglasio Građanski savez, odnosno dio te stranke koji podržava Fazlagića, a u saopćenju za javnost upozoravaju da se „papci“ iz Naroda i pravde lažno predstavljaju kao članovi Predsjedništva Građanskog saveza.

Njihovo saopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

- GS ovim putem želi obavijestiti javnost da izvjesni Bahrudin Šarić nije član GS-a, a pregledom evidencije članstva utvrđeno je da to nikada nije ni bio. Općepoznato je da je pristupio stranci NiP koja ni domaćoj ni međunarodnoj javnosti još uvijek nije ponudila uvjerljivo objašnjenje o bliskim vezama između nekih članova svog rukovodstva sa jednim od najvećih narko-kartela u Evropi. NiP sa svojim stavom prema određenim društvenim grupama kao i glorifikacijom saradnika fašističkog režima, te sklonošću antisemitizmu, kao što se može pročitati i u posljednjem izvještaju američkog State Departmenta i jeste njegovo prirodno stanište.

Predsjednik NIP, Dino Konaković je, kao što se vidi iz priloženog, lično objavio ulazak Šarića u tu stranku. Evidentno je da se radi o flagrantnom lažnom predstavljanju koje vrše bivši član GS, Nihad Čolpa i članovi NiP s kojima je lično ili familijarno povezan. GS poziva Čolpu i Šarića da vrate mandate u Parlamentu FBiH koaliciji DF-GS na čijoj listi su i ušli u to zakonodavno tijelo. Podsjećamo, Čolpa i Šarić su klasični kradljivci mandata, tzv. papci, koji su izigrali povjerenje stranaka koje su ih kandidovale i iz kojih su zbog toga i izbačeni. Dakle, radi se o klasičnom lažnom predstavljanju.Rukovodstvo GS, posebno generalni sekretarijat na čelu sa Ozrenom Blagovčaninom, vrši internu reviziju poslovanja tokom mandata Nihada Čolpe.

Uz niz nepravilosti koje su već uočene važno je napomenuti da je Čolpa skoro dvije godine odbijao da sazove sjednicu stranačkog Predsjedništva s ciljem kidnapovanja GS-a, uz svesrdnu asistenciju osoba bliskih NiP-u i djelatnicima medija čiji su vlasnici na crnoj listi SAD-a zbog veza s terorizmom još iz sredine 90-ih godina. Čolpa je dio članova GS-a zaista doveo u zabludu, šireći lažne informacije kako ima mandat na četiri godine s kongresa održanog 9. septembra 2017. Rukovodstvo GS-a intenzivno komunicira sa malim dijelom članstva koje je Čolpa svjesno doveo u zabludu. Smatramo važnim javnost informisati o činjenicama koje su lako i javno dostupne u Centralnoj izbornoj komisiji, da je Čolpa za četiri godine članstva u GS-u donirao oko 500 KM. Koliko je zaradio tokom mandata koji je dobio na zajedničkoj listi DF-GS, neka on sam saopći javnosti.

Laži o navodno velikim donacijama koje je vršio prodajom stana su modus operandi osobe koja je ušla u nečasne radnje sa podjednako nečasnim ljudima, uključujući i najvećeg grobara lijevih i građanskih vrijednosti, koji između klečanja pred centralnoazijskim diktatorima nasitno i providno spletkari po Sarajevu. Nažalost, Čolpini motivi za radikalan zaokret prema koaliciji sa našim partnerom DF-om korespondira sa istekom njegovog predsjedničkog mandata, kao i isključenja Amara Keče iz Demokratske Fronte i prelaska u NiP.

Čolpa neka sam objasni koja je veza između njega i Keče. Naš koalicioni partner je bio maksimalno korektan do sada, uprkos činjenici da je Čolpa konstantno optuživao DF za nepoštivanje koalicionog sporazuma, a bez obavještavanja organa GS-a odbijao ponude za pozicije u vlasti koje su pripale GS-u. Stoga ostajemo privrženi koaliciji u sklopu pokreta SPD u kojoj su i druge stranke i pojedinci.

Dajemo punu podršku radu Željka Komšića i spremni ćemo dočekati izbore u koaliciji sa DF, koju je jučer i potvrdila i ovjerila i Centralna izborna komisija.

Za zaključak, u očima zakona i Centralne izborne komisije postoji samo jedno, zakonito rukovodstvo GS. Sve ostalo je bura u rakijskoj čašici pojedinaca koji još uvijek nisu sigurni da li su policijski doušnici ili novinari na privremenom radu u policiji.