- Kao što smo već rekli radi se o žene koja je sa mjestom prebivališta u Špionici, općina Srebrenik. Zahvaljujući Policiji Brčko distrikta BiH identificirano je 27 osoba koje su bile u kontaktu sa navedenom osobom i njima su izdane mjere izolacije od strane Inspektorata. Situacija i po pitanju ovog žarišta je pod kontrolom što je najvažnije. Vrši se epidemiološka obrada svih ovih kontakata - rekao je Milić.

On je pojasnio da Štab za zaštitu i spašavanje radi na identifikovanju što šireg obuhvata osoba za koja se sumnja da mogu na neki način biti zaraženi ili su bili u kontaktu sa određenim osobama koja su bila u kontaktu sa onima za koje je potvrđeno da su zaraženi virusom korona, saopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčkog.

- Ovakav širi obuhvat izolacije ljudi je korisniji nego da se to radi postepeno i na taj način nam neko ko je potencijalno zaražen neće ostati nepokriven ovim mjerama - poručio je Milić.

On je istaknu kako će u ponedjeljak biti sagledana nabavka aparata za testiranje na koronavirus.

- Nadamo se da bi on u narednih dan ili dva mogao da bude dostupan jer je riječ o hitnoj nabavci i onda ćemo moći da vršimo pojačano testiranje lica - istaknuo je gradonačelnik.

Milić je još jednom apelirao na sve sugrađane da bez potrebe ne napuštaju svoje domove, da maksimalno izbjegavaju socijalne kontakte, a samim tim mogućnost da budu zaraženi ili prenesu zarazu.

On je za ponedjeljak ujutro najavio sjednicu šireg Štaba za zaštitu i spašavanje na kojoj će biti donesene nove mjere i preporuke vezano za, između ostalog, dužinu trajanja izolacije, određivanje mjesta za karantin, preporuke privrednicima i niz drugih tema koje su od važnosti za trenutnu situaciju u distriktu Brčko.

Poručio je svim sugrađanima kojima ističe izolacija da i dalje ne izlaze iz kuća, s obzirom na mogućnost produžetka trajanja samoizolacije sa 14 na 21 ili 28 dana.

Gradonačelnik je još jednom uputio poruku svim poslodavcima da oni koji budu otpuštali radnike neće moći računati na pomoć Vlade Brčko Distrikta BiH.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović rekao je da se, prema posljednjim informacijama od 12 sati, u izolaciji do sada u Brčkom našlo 1.094 osoba, od čega je njih 52 izašlo iz izolacije, a 1.042 osobe još uvijek su pod zdravstvenim kontrolom.

Prema riječima Pezerovića, do sada je uzet uzorak od 42 osobe na koronavirus, 15 nalaza se čeka, tri nalaza su pozitivna, a 24 negativna. On je najavio angažman specijaliste infektologa iz Tuzle koji će biti na raspolaganju brčanskom zdravstvu u borbi protiv virusa korona.