Naime, Grci se protive nazivu na grbu - Fudbalska federacija Makedonije (FFM), jer nema prefiks "Sjeverna".

Radi zahtjeva Grka reagovalo je i Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, iz kojeg su istakli da FFM ne podliježe prilagođavanju imena prema Prespanskom sporazumu.

- Fudbalski federacija Makedonije je neovisna i neprofitna organizacija koja je upisana u centralni registar kao udruženje i kao takva ne prima državni novac. Prespanskim sporazumom obuhvaćene su institucije koje primaju državni novac. I dok FFM ne prima državni novac, nema obavezu prilagođavanja prema Prespanskom sporazumu - rekao je na konferenciji za medije ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, te kako prenosi Anadolu Agency (AA) dodao:

- Zaštitni znakovi u Ugovoru su definirani, kod je MK, MKD. Neki pitaju zašto to nije NMC, ali taj je kod definiran samo za registarske tablice prema Prespanskom sporazumu.

Prespanskim sporazum Grčka i nekadašnja jugoslovenska Republika Makedonija riješile su dugogodišnji diplomatski spor na osnovu kojeg je zvanična Atina osporavala naziv zemlje čiji je glavni grad Skoplje jer je, kako su tvrdili, "nazvana po sjevernoj grčkoj pokrajini".

Kompromisnim rješenjem vlada dvaju zemalja ime bivše jugoslovenske republike promijenjeno je u Sjeverna Makedonija, nakon čega joj je Grčka pristala odblokirati proces euroatlantskih integracija.

Sjeverna Makedonija na UEFA EURO 2020 nastupit će u grupi C. Prvu historijsku utakmicu na evropskim prvenstvima odigrat će sutra, 13. juna, u Bukureštu protiv Austrije od 18 sati.