open-navfaktor-logo
search
Brisel
Grlić Radman i Blinken razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini
Ključna uloga Hrvatske u integraciji zapadnog Balkana s Evropom i njena sve veća energetska važnost bile su dominantne teme sastanka američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena s hrvatskim šefom diplomatije Gordanom Grlićem Radmanom u srijedu u Briselu.
05.04.2023. u 14:20
get url
text

Hrvatski ministar vanjskih poslova također je s Blinkenom razgovarao o situaciji na zapadnom Balkanu s fokusom na Bosnu i Hercegovinu, napisao je Grlić Radman na svom Twitter profilu.

- Ovo je dobra prilika za razgovor o ključnoj ulozi koju Hrvatska ima u integraciji zapadnog Balkana s Evropom, o njenoj sve važnijoj ulozi u energetici i o poslu koji ovdje zajedno radimo u NATO-u, uključujući pomoć Ukrajini - rekao je Blinken prije početka sastanka s Radmanom.

Njih su dvojica razgovarala na margini sastanka ministara vanjskih poslova koji su se okupili na dvodnevnom sastanku u Briselu.

Održiva i dugoročna pomoć Ukrajini glavna je tema toga sastanka, prenosi Hina.

Hrvatska će u okviru Sveobuhvatnog paketa pomoći (CAP) Ukrajini osigurati pola miliona eura, pruža joj humanitarnu pomoći te je primila hiljade ukrajinskih izbjeglica, rekao je hrvatski ministar Gordan Grlić Radman.

- Pomoći ćemo Ukrajini s našim iskustvom iz Domovinskog rata, uključujući i kroz projekt psihološke pomoći veteranima te u razminiranju - ponovio je Radman. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.