open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Hadžibajrić: Muzej "Mersad Berber" na čekanju, ponovo ćemo raspisati tender, Gradska uprava dala novac pa tražila nazad
Muzej "Mersad Berber" u Sarajevu, posvećen jednom od najznačajnijih slikarskih velikana naše zemlje, vjerovatno ni ove godine neće biti završen, potvrdio je za Faktor načelnik Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić.
08.01.2023. u 22:11
get url
text

Podsjetimo, projekat je Općina Stari Grad najavila i počela 2019. godine. Općina je ustupila i prostor veličine 450 metara kvadratnih u ulici Zelenih beretki.
Realizacija radova obustavljena je kada se, kako je tada saopćeno iz Općine Stari Grad, "pokazalo da će rekonstrukcija i adaptacija postojećih prostorija biti dosta kompleksnija od prvobitne zamisli, te da treba osigurati i dodatna sredstva".

No, problemima nikad kraja...

- I dalje je to aktuelno, to su dva stana koja su jedan ispod drugog. Mi smo čak prije dvije – tri godine bili pokrenuli tu proceduru, izabrali izvođača radova, očistili smo dva stana i obili malter šutu, sve je to izbačeno, međutim nažalost, ta firma koja je dobila putem zakona o javnim nabavkama na tenderu posao, odustala je. Pismeno nam je rekla da odustaje od tih radova. Mi smo njih platili za to što su do tada uradili. Prekinuli smo, i sada trebamo ponovo da raspišemo tender za novog izvođača radova kako bi se to konačno privelo kraju. Ali, velika je to investicija, sigurno će to koštati najmanje 800 – 900 hiljada KM da se izvrši sanacija ta dva stana, i da se spoje jedan sa drugim kako bi to faktički bio muzej, odnosno duplex galerija sa unutrašnjim stepeništem. Dakle, mi smo ove godine ponovo planirali da raspišemo tender i da putem budžetskih sredstava Općine Stari Grad, sada ide rebalans u mjesecu martu, ponovo da stavimo određena sredstva. Ja sam pobornik, ako to ne možemo u jednoj godini da uradimo, hajmo podijeliti u dvije budžetske godine, pa jedna u 23. jedna u 24. – kaže Hadžibajrić.

VEZANI TEKST -  Ensar Berber: Želimo da Muzej "Mersad Berber" uzdignemo na svjetski nivo i pokažemo da smo narod sa bogatom kulturom

Tokom 2021. gradonačelnica Grada Sarajeva, Benjamina Karić, izrazila je spremnost da Grad Sarajevo bude partner u projektu.

- Svojevremeno, Gradska uprava je bila dogovorila da će i oni finansirati, tada nije bila Benjamina, ja mislim da je bio Abdulah Skaka, i čak su bili prebacili neka sredstva, i onda kada je ova firma odustala od tih radova, to je bilo 100.000 KM, nisu to bila neka sredstva, tražili su da im se vrate sredstva nazad, i ja sam odmah vratio. Tako da ukoliko ne budu htjeli ostali nivoi vlasti učestvovati u realizaciji muzeja, Općina Stari Grad će sigurno istrajati na tome, pa makar to trajalo u dvije godine, u dvije faze. Ne moramo završiti u 2023, ali u svakom slučaju ono što smo započeli mi ćemo sigurno i nastaviti da to dovršimo – poručio je Hadžibajrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.