open-navfaktor-logo
search
"Sve nas je probudio"
Hadžibegićev pomoćnik: Nisam znao da zemljotres može toliko dugo da traje
Brojne fudbalske ekipe iz Premijer lige Bosne i Hercegovine za nastavak takmičarske godine pripremaju se u turskoj Antalyji.
06.02.2023. u 20:30
get url
text

Jug Turske pogodila su dva razorna zemljotresa. Prvi jačine 7,7, a drugi 7,6 stepeni po Richterovoj skali.

Siniša Mrkobrada, član stručnog štaba Borca, odnedavno i saradnik Faruka Hadžibegića u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, kazao je da se potres osjetio i na mediteranskoj obali Turske.

- Zemljotres je bio izuzetno intenzivan. Desilo se negdje poslije četiri sata, sve nas je probudilo u hotelu. Nisam znao da je Turska toliko trusno područje. Cijela država je bila pogođena zemljotresom. Iznenadilo me, nisam uopće znao da zemljotres može toliko dugo da traje. Trajalo je nekoliko minuta. Bila su dva, jutros sam pročitao i vidio da su bili strašno razorni - rekao je Mrkobrada.

- Želio bih da poručim navijačima Borca i našim familijama da u Antalyji nije bilo neke velike štete, da nije bilo ljudskih žrtava, nadam se da na ovome sve i ostaje. Iako nema nikakve garancije, nadam se da je ovo zadnja ružna stvar narodu Turske i narodu Sirije koja se desila ovih dana - zaključio je on.

U razornim zemljotresima u Turskoj, prema posljednim informacijama, najmanje 1.651 osoba je poginula, dok je 11.119 ljudi povrijeđeno.

Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku. U pomenutim gradovima nastavlja se potraga za preživjelima ispod ruševina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.